Afbeelding

Door snelweg A4 minder drukte bij Vossemeer, meer bij Sint Philipsland

Sinds de opening van de snelweg A4 rijden er veel minder motorvoertuigen over de provinciale weg tussen de Thoolse brug en Oud-Vossemeer. Tellingen van de provincie Zeeland laten in 2017 een afname zien van twintig procent ten opzichte van 2014. Maar tussen Sint Philipsland en Brabant is de verkeersstroom juist met 51 procent toegenomen.

De aanleg van de A4 in West-Brabant zorgde de afgelopen jaren voor flinke veranderingen. Eind 2007 werd het gedeelte tussen Bergen op Zoom en Lepelstraat opengesteld. Dat verkortte de afstand tussen Tholen en Roosendaal. Zeven jaar later volgde het traject tot aan Dinteloord, met een op- en afrit ten westen van Steenbergen. Daarmee werd de route van en naar Rotterdam korter en sneller.

Rijksweg

Vooral op de N257 (Rijksweg bij Sint Philipsland) heeft de komst van de A4 volgens de provincie Zeeland tot verschuivingen in de verkeersdrukte geleid. De cijfers laten dat ook zien. Vorig jaar werden per etmaal gemiddeld 4635 motorvoertuigen geteld op het gedeelte Rijksweg tussen de Philipsdam en de provinciegrens. In 2014 was dat 3067, dat is liefst 51 procent minder. De nadruk ligt op de werkdagen, want met een stijging van 3100 naar 4862 motorvoertuigen geven die zelfs een toename te zien van 57 procent. Op zaterdagen worden hier zo'n 4340 voertuigen geteld, op zondagen 3800.

Lees verder in de Eendrachtbode van 9 augustus.