Logo eendrachtbode.nl

Eden Mehari: ’Mijn doel is om hard te werken’

Stichting Tholen Ontmoet wil dat alle inwoners van de gemeente Tholen zich gewaardeerd voelen, aan het werk kunnen en alles mee kunnen doen. Wie zijn de mensen voor wie dat alles niet vanzelfsprekend is? Vrijdag 7 september komen ze samen op de ijsbaan in Sint-Annalad. De Eendrachtbode maakt in samenwerking met Tholen Ontmoet enkele verhalen waarin de verhalen van de verschillende doelgroepen aan bod komen. Deze week Eden Mehari uit Tholen.

De in Eritrea geboren Eden Mehari vluchtte op 17-jarige leeftijd samen met haar man Yosief naar buurland. Yosief wilde niet het leger in. Behalve dat Eritrea een weinig tolerant regime kent, is de nog altijd verplichte dienstplicht voor velen een reden om het land te verlaten. Zo ook voor Yosief en Eden. ,,We zijn naar Soedan gegaan. Vanaf daar namen we de auto naar Libië. We zaten ieder in een andere auto en Yosief werd gepakt door de politie", vertelt Eden in de huiskamer in haar huisje in de Abraham Crijssenstraat in Tholen. De was hangt buiten op. In de huiskamer staat een televisie, een tafel, twee kleine banken en aan de muren hangen veel kleurrijke tekeningen. Onder andere van Jezus die een doornenkroon draagt. Eden is een orthodox christen. Een keer in de zoveel tijd bezoekt ze de Kidane Mehret-kerk in Rotterdam.

Schrijfexamen

Het is erg warm. Haar man is met vrienden gaan zwemmen in zwembad De Spetter. Eden gaat zo de was inhalen en nog wat opruimen. Ze gaat graag wandelen en zou graag veel willen lezen in het Nederlands. ,,Maar het is moeilijk." En waarschijnlijk heeft Eden binnenkort niet meer zo veel tijd. Zodra ze haar inburgeringscursus heeft gehaald, begint ze aan een mbo-opleiding voor verzorgende in Bergen op Zoom. Ze hoeft alleen nog haar schrijfexamen te halen. De afgelopen twee keer zakte ze. Ze had net een fout te veel. ,,Van de achttien vragen moet je er ten minste zes goed hebben. Ik had er steeds maar vijf."

Vis

Voor werk heeft ze de cursus niet per se nodig. Ze heeft zo'n zeven maanden vrijwilligerswerk gedaan bij Ten Anker. Tegenwoordig werkte ze ook bij vishandel La Mer in Tholen. Ze helpt mee bij de schoonmaakploeg. Ze werkt er op donderdag, vrijdag en zaterdag ieder een dagdeel. ,,De vrachtwagens met vis gaan iedere dag naar binnen en buiten. Wij maken die schoon", vertelt ze. Eigenlijk houdt ze helemaal niet van vis, maar ze is blij dat ze kan werken. Via haar begeleider bij vluchtelingenwerk kwam ze aan het baantje.

4000 dollar

Lang had Eden ook niks te doen. In de verschillende AZC's kon ze niks doen. Drie jaar geleden lukt het om Nederland te bereiken. In Libië duurde het twee maanden voordat ze de benodigde 4000 dollar had verzameld om de overtocht te kunnen betalen. Het lukte onder andere via familie. Na de aankomst in Italië kwam ze in Nederland terecht. Na verschillende AZC's kreeg ze een woning in Tholen toegewezen. Daar woont ze al weer bijna twee jaar. Tot haar grote blijdschap mocht haar man Yosief na drie jaar deze zomer naar Nederland komen. Ze hadden er lang over gedroomd. Yosief mocht eerst niet van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). 6 juli landde hij op Schiphol. Eden had er speciaal een jurk voor aangetrokken.

Welkom

De jonge Eritrese voelt zich welkom op Tholen. ,,De buren vragen altijd 'hoe gaat het?'. Ik ken al wat mensen. Ook uit Eritrea." Gevraagd naar haar favoriete Nederlandse eten, zegt ze pannenkoeken. ,,Die vind ik echt lekker." Ze weet nog niet zeker of ze die eventueel kan mee eten op 7 september. ,,Ik moet die vrijdagavond werken." Haar doel voor de toekomst is om de verschillende niveaus in het vak verzorgende te halen. ,,En heel hard te werken."

Meer berichten