Logo eendrachtbode.nl

Stadlander stopt met energieneutraal maken woningen

Stadlander stopt met het energieneutraal maken van (verbeterde) ratiowoningen op Tholen. De woningcorporatie zou 300 huurwoningen verduurzamen, maar het blijft voorlopig beperkt tot de 23 in Burgemeester Versluijsstraat in Oud- Vossemeer. Dat zegt Ton Ringersma van Stadlander die volgend juli jaar vertrekt als bestuurder bij de corporatie.

Volgens Ringersma kost het te veel geld om er op deze manier mee door te gaan. De aanpak van de woningen in de Burgemeester Versluijsstraat was een proef. Huurwoningen zo te renoveren dat ze evenveel energie of meer opwekken als nodig is voor het huis en het huishouden (nul op de meter). Het past in het landelijk project Stroomversnelling, een vereniging van zes corporaties en drie bouw- en installatiebedrijven die op innovatieve manier aan de slag gingen om bestaande huurwoningen aan te passen.

 In één dag werd de woning aangepast, bewoners hoefden niet te verhuizen. Er werden onder meer isolerende prefabgevels aangebracht, isolatie in de daken met geïntegreerde zonnepanelen en nieuwe technische installaties. Aan de achterzijde van de woningen aan de Burg. Versluijsstraat kwam zelfs een aanbouw die over de daken heen werd getild. De woonlasten zouden gelijk blijven. ,,We hebben veel geleerd van Oud-Vossemeer,'' zegt Ringersma, ,,We moeten constateren dat de kosten voor de transitie te hoog zijn en dat we het niet door kunnen zetten op andere ratiowoningen.''

Lees verder in de Eendrachtbode van 23 augustus. 

Meer berichten