Afbeelding

’Heimwee naar de Oekraïne heb ik nog nooit gehad’

De Oekraïense Ira van Dijke (29) woont al tien jaar in Sint-Annaland. Ze heeft hier een grote familie en een eigen bedrijf. Inmiddels voelt ze zich helemaal thuis in Nederland. ,,Als we naar Oekraïne gaan, voelt het als vakantie. Hier is mijn thuis"

Ira groeide op in Zjytomyr, Oekraïne, met haar tweelingzus en een oudere zus. ,,Mijn oudere zus verhuisde vroeg naar Moskou om te studeren. Met mijn tweelingzus heb ik alles meegemaakt. We hadden een leuke, rustige jeugd." Toen ze elf jaar was, verhuisde ze naar een dorp in de buurt van Zjytomyr.

Het schoolsysteem in Oekraïne werkt anders dan in Nederland. Op de middelbare school kun je kiezen of je tot je zestiende of je achttiende leert. ,,Ik koos ervoor om tot mijn achttiende door te leren. Daarna ging ik leren voor kinderjuf, maar dat heb ik nooit afgemaakt omdat ik toen ging trouwen", vertelt ze. Haar man Cees kent ze al sinds ze twaalf jaar was. ,,Een Nederlandse man, Kees, begon in ons dorp een bomenkwekerij. Voortuinen hebben ze in Oekraïne niet zoals ze die hier hebben en hij kwam wat meer kleur in de straten brengen. Cees was zijn neefje en vaak nam hij neefjes en nichtjes mee naar Oekraïne. Zo leerde ik Cees kennen. Ik was nog jong en dacht nog niet aan jongens en zo, dus verliefd was ik nog niet op hem", vertelt ze.

Lees het hele verhaal met Ira van Dijke in de Eendrachtbode van 8 november.