Deze wagen is vrijdag 16 november weggetakeld.
Deze wagen is vrijdag 16 november weggetakeld.

Woonwagenbewoners voelen zich gediscrimineerd

De bewoners van het woonwagenkamp langs de Oudelandsedijk bij Tholen voelen zich niet serieus genomen door de gemeente en stichting Woonwagenbeheer Zuid- West Nederland. Vrijdag 16 november werd een wagen van het terrein getakeld, maar de bewoners hebben er geen vertrouwen in dat er een nieuwe voor terugkomt. Volgens de gemeente is daar geen reden toe. ,,We hebben nooit een uitsterfbeleid gevoerd", zegt een woordvoerster.

,,We zijn wel bewoners van het eiland, maar voelen ons niet behandeld als inwoners van de gemeente Tholen", zegt Paulien Fens. De 49-jarige dame woont zich 1984 op het woonwagenkamp langs de Oudelandsedijk. Ze verhuisde met haar familie vanuit Zierikzee naar Tholen en heeft altijd op 'het kamp' gewoond. Ze is een 'echte' vergeleken met Joop (48). Die is in een gewoon woonhuis geboren en woont sinds 1993 in een wagen. ,,Ik was toen op zoek naar woonruimte en kon hier terecht", vertelt hij.

De twee drinken een kop koffie in de wagen van Fens. Buiten zijn er al enige tijd diverse mannen bezig om de woonwagens van Pauliens moeder, die eerder dit jaar overleed, weg te halen. Dat gebeurt met een grote kraan. Die hijst de wagen tientallen meters in de lucht om vervolgens op een trailer te laden. Over de grond verrijden gaat niet. Daar is te weinig ruimte voor in het Thoolse woonwagenkamp.

Vocht

Dat de wagen wordt weggehaald, is op zichzelf geen probleem. Hij was aan vervanging toe. Eigenlijk al langer, vertelt Paulien. De muren lieten vocht door. De wagen begon eigenlijk ongezond te worden om in te leven. ,,Misschien wachten ze wel tot ik ook dood ben", zegt ze. Ze vroeg al in 2015 voor zowel de wagen van haar moeder als die van haarzelf onderhoud of vernieuwing aan. De wagen van haar moeder is vrijdag weggetakeld en over het vervangen van haar wagen heeft ze geen bericht gehad, zegt ze. ,,Iedereen verwijst naar elkaar", vertelt Fens. Ze doelt op de verschillende instanties waar ze mee te maken heeft. De standplaatsen op het kamp zijn eigendom van stichting Woonwagenbeheer Zuid-West Nederland. Zij beheren wachtlijsten en verhuren standplaatsen. Dan hebben ze ook nog contact met de gemeente. De standplaats wordt gewoon opnieuw aangeboden, benadrukt de gemeente.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 22 november.