Tannie Ridderhof (midden) en Elly Fase, begeleidster in dagbesteding An de Koaie.
Tannie Ridderhof (midden) en Elly Fase, begeleidster in dagbesteding An de Koaie.

’Vergeetachtigheid hoef ik toch niet te verbloemen?’

Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar omgeving wel mee te maken. Het werd eerder al in deze krant een nieuwe volksziekte genoemd: dementie. Naar aanleiding van de proeftuin van zorgcoöperatie Anna Zorgt in Sint-Annaland maakt De Eendrachtbode een serie verhalen om allerlei vragen te beantwoorden. Wat doet het met directe familie? Waar loop je tegenaan? En wat kan de huisarts doen? Deze week de 81-jarige Tannie Ridderhof en haar zoon Cor.

Ridderhof bezoekt vier dagen per week dagbesteding An de Koaie in Annahof. Ze gaat er met veel plezier naar toe, vertelt ze. ,,Ik wals graag. Thuis doe ik het ook." Dus als het juiste nummer op de muziekspeler voorbijkomt, zet Ridderhof samen met een van de begeleiders een dans in. Als niemand mee wil doen, desnoods met een kussen. ,,Het is hier gezellig. Je hebt een praatje en je kookt met elkaar. Ik ben blij dat ik hier naartoe kan. Thuis ben je ook maar alleen. Daar kun je tegen niemand praten."

Geld

Ze woont nog zelfstandig in de Tienhoven. De verwachting is dat ze dat nog een jaar kan, maar dat ze daarna toch meer zorg en begeleiding nodig heeft, zo vertelt haar zoon Cor Ridderhof. Samen zitten ze op de bank in Annahof. Zijn moeder was al vergeetachtig aan het worden. Toen ze bij de supermarkt van haar fiets viel, door een kleine beroerte ging het opeens snel. ,,We merkten bijvoorbeeld dat haar medicijnen in het doosje bleven zitten", vertelt Cor.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 29 november.