Afbeelding

’We hebben hier straks meer rode lampen dan aan de Wallen’

De initiatiefnemers van de nieuwe windmolens in de Noordpolder bij Sint-Maartensdijk organiseerden vorige week woensdag een inloopavond in dorpshuis Haestinge. Voorstanders en critici liepen door elkaar. De een is blij met een korting op de energierekening, de ander zal zich zolang het gaat, verzetten tegen de komst van vijf nieuwe molens.

Peter Konings woont aan de Eerste Dijk. Op de tekeningen die ophangen in Haestinge, staat dat hij buiten de geluidscirkel valt. ,,Ik woon er ongeveer een kilometer vandaan. Ik kan ze toch horen. Vooral bij een zuidwesten wind. Dan hoor ik ze heel goed. Bij wind uit het oosten hoor ik juist weer niks. Het zijn modellen hè. Slagschaduw heb ik geen last van. Op zichzelf ben ik voorstander van duurzame energie. Elk nadeel heeft zijn prijs." Als hij er een vergoeding voor kan krijgen, heeft hij geen groot bezwaar. ,,Wij liggen er in elk geval niet wakker van. Een van de nieuwe molens komt dichtbij ons. In het buitengebied zijn we eigenlijk nog meer gebaat bij snel internet. Ook de nieuwe verbinding via Skylinq werkt voor ons niet vanwege de bomen."

Vijf nieuwe

Windenergiecoöperatie Zeeuwind, de boeren Gabri Hoek, Kees Groenewege, André Kloet en zelfstandig ondernemer Louis van Teteringen hebben alle inwoners van Sint-Maartensdijk een uitnodiging gestuurd voor vanavond. Zij hebben samen de plannen voor vijf nieuwe windmolens in de polders ten westen van het dorp. Zeeuwind, Hoek en Groenewege bezitten gezamenlijk de vijf huidige molens. Zij gaan vier nieuwe bouwen en Kloet heeft een plan voor een eigen molen samen met Van Tetering.

Logisch

Ze trekken wel gezamenlijk op omdat er allerlei natuuronderzoeken moeten worden uitgevoerd die ze beide kunnen benutten. Ze zijn er woensdagavond allemaal bij. ,,Dat mensen zich willen informeren, is logisch. Je wil je er toch een voorstelling van kunnen maken", zegt Kees Groenewege. Gabri Hoek geeft informatie bij tekeningen van de binnenkant van de molens. ,,Ik sta toevallig bij de techniek. We weten nog niet precies welk type het gaat worden. Deze tekeningen zijn dus van huidige molens. Tegen de tijd dat de vergunning er is, zijn er misschien al betere types op de markt. Dat moeten we dus afwachten."

Brom

,,We zijn geen Groningers. We laten onze provincie niet afzakken", zegt Arie van Vossen. De inwoner van de Koekoeksweg windt er geen doekjes om. Hij noemt de initiatiefnemers luie boeren. ,,Ik ben helemaal zelfvoorzienend. Ik heb een warmtepomp en zonnepanelen. Allemaal ongesubsidieerd. Dat kon wel, maar de pot was al op." Hij is met de initiatiefnemers in gesprek gegaan. ,,Ze reageren gelaten. Ze hebben allemaal goede mediatraining gehad."

Rode lichten

De berekeningen voor de geluidsoverlast, daar heeft hij niets aan. ,,Het zijn allemaal gemiddelden. Je kan alleen in de praktijk zien hoe het uitpakt. We zitten met ons huis officieel buiten dat gebied, maar we horen ze ook. Een monotone brom." ,,Vanaf bepaalde plekken in de polder ben je omringd met rode lichten. (om vliegtuigen te waarschuwen, red.) Er staan molens bij de Oesterdam, bij de Krammersluizen en dan zouden er nog meer bij komen. We hebben hier straks meer rode lichten dan op de Wallen in Amsterdam."