Logo eendrachtbode.nl

Martin van Drunen vindt Tholen te rustig

De 26-jarige Martin van Drunen groeide op in Ecuador, waar zijn moeder vandaan komt. Zijn grote droom is om cameraregisseur te worden in de filmwereld. Sinds mei woont hij in Tholen, waar hij werkt tot hij genoeg gespaard heeft om zijn opleiding te kunnen vervolgen. ,,Het duurt jaren voordat je je in de filmwereld omhoog kunt werken."

Zijn Hollandse naam heeft Martin te danken aan zijn vader. ,,Die komt uit Nederland, maar ik heb heel mijn leven in Ecuador gewoond. Ik groeide op in Quito. Mijn vader liep toen hij jong was stage hier en zo ontmoette hij mijn moeder. Als kind kwam ik wel eens in Nederland, maar toen mijn opa en oma hier overleden, gingen we niet vaak meer terug. Nederlands heb ik dan ook niet zoveel geoefend", vertelt hij. De reden dat hij naar Tholen verhuisde, was omdat zijn broer en diens vrouw er een huis kochten. De neef van hun vader komt van het eiland. ,,Toen mijn broer zeventien was, ging hij studeren in Breda. Hij was te jong om alleen te wonen, dus hij ging hier bij familie wonen. Om bij ze in de buurt te blijven, en omdat het goedkoper was, is hij op Tholen gebleven. Ik vind het hier rustig. Te rustig zelfs, voor mij.

Licht

De laatste drie jaar van de middelbare school bracht hij door in het Amerikaanse Massachusetts. ,,Ik heb twee broers en een van hen ging naar Amerika om daar Engels te studeren. Ik ging naar zijn diplomauitreiking en vond het een ontzettend vette plek. Het was heel anders dan thuis. In Amerika kon je kiezen wat voor vakken je wilde doen, in Ecuador volgde iedereen hetzelfde programma en had je weinig keuze om iets anders te doen."

Hij zag zijn kans schoon en probeerde zoveel mogelijk creatieve vakken uit. ,,Dat was niet per se iets dat ik altijd wilde. Omdat het kon, wilde ik het proberen. Ik volgde lessen in analoge fotografie. Zo kwam ik achter mijn liefde voor fotografie. Hoe beelden van niks op het papier komen, vind ik prachtig. Ik was toen nog steeds zoekende, deed ook veel met verf en andere materialen. Door die lessen kwam ik erachter dat ik verliefd ben op licht. Ik wil heel mijn leven zoeken naar het licht. Hoe die artiesten het licht representeren, is een heel bijzondere visuele ervaring. Ik wilde zelf ook op een bepaalde manier naar het licht leren kijken. In sommige schilderijen zie je alleen een muur en een raam, heel simplistisch, maar hoe het licht vanuit het raam op de muur valt, is dan heel mooi."

Lees het hele verhaal met Martin in de Eendrachtbode van 20 december. 

Meer berichten