Vrijwilligerscoördinator Hilde Wielaard (links) en bestuurslid Ine van Ommen.
Vrijwilligerscoördinator Hilde Wielaard (links) en bestuurslid Ine van Ommen.

'Er wordt over dementie gepraat, dat was ook het doel'

Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar omgeving wel mee te maken. Het werd eerder al in deze krant een nieuwe volksziekte genoemd: dementie. Naar aanleiding van de 'proeftuin' van zorgcoöperatie Anna Zorgt in Sint-Annaland heeft de Eendrachtbode een serie verhalen gemaakt om allerlei vragen te beantwoorden. In deze laatste aflevering blikken mensen van Anna Zorgt terug op het resultaat en vertellen ze wat de vervolgstappen zijn.

Bestuurslid Ine van Ommen: ,,Het is dapper dat mensen met hun verhaal naar buiten kwamen. We hebben veel positieve reacties gehad, daarentegen was er ook commentaar in de vorm dat mensen verbaasd zijn dat dorpsgenoten met hun verhaal naar buiten durven te komen. Dat soort commentaar is niet erg. Er werd immers over de verhalen gepraat. Dat was precies het doel het onderwerp bespreekbaar te maken en dat is dus gelukt. Door mensen uit het dorp hun verhaal te laten doen, is het uit de anonimiteit gehaald. Tegelijk kunnen we zeggen dat we er nog niet zijn."

Ridderhof

In totaal ging het om zes verhalen. Vier draaiden om het ziekteverloop van mensen uit Sint-Annaland. Jan van der Eem vertelde bijvoorbeeld over zijn overleden vrouw en Tannie Ridderhof werd geïnterviewd samen met haar zoon Cor. Ook was er een verhaal met mantelzorger Willem Overbeeke en huisarts Adriaan van den Berge. Vorige week ging het verhaal over het overleg tussen professionele zorgpartijen, Anna Zorgt en de gemeente.

Veel reacties

,,Op mijn verhaal heb ik veel reacties gehad", vertelt de huisarts, die ook bestuurslid is van Anna Zorgt. Hij riep daarin mensen op om zich niet te schamen en bij een vermoeden van dementie naar hem toe te komen. ,,In de weken erna heb ik diverse mensen op bezoek gehad die zich wilden laten testen naar aanleiding van het artikel. Gelukkig hadden zij geen dementie." Het artikel heeft dus echt geholpen om mensen over de streep te trekken. Wel plaatst de huisarts een kanttekening: ,,Aan de andere kant weet ik van verschillende personen waar de problematiek wel speelt, maar die niet naar mij toe komen."

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 21 februari.