Afbeelding

Deze Pliessie Witte fietst voor het laatst bij optocht in Grôôt Pesôôt

Voor de laatste keer fietst hij zaterdagmiddag als pliessie Witte voor de optocht uit in Grôôt Pesôôt. Tim van Mierlo (52) hangt na afloop van de woaidaehen zijn uniform definitief aan de wilgen. Na 22 jaar (twee keer het leutgetal elf) is het gedaan. ,,Ik hoef niet te stoppen, maar het is tijd voor verjonging. En dan is 22 jaar een mooi moment'', zegt hij.

Een hele generatie carnavalsvierders is met pliessie Witte opgegroeid. Prinsen, narren en grootste boeren volgden elkaar in de loop van de jaren op, maar Witte was de constante factor in het 'protocol', zoals de hoofdfiguren van het carnavalsfeest samen worden genoemd. ,,Vijf prinsen, drie boeren en drie narren heb ik versleten'', zegt Van Mierlo.

Op de elf-elfviering in 1997 werd hij gepresenteerd als de opvolger van Gerwin Hoek. De taak van pliessie omschrijft hij als: tijdens carnavalsbijeenkomsten opletten of alles in goede orde verloopt. Als Witte tijdens een polonaise op zijn fluit blaast, is dat voor iedereen het teken om te draaien en de andere kant uit te lopen. ,,Prins en boer zijn de voortrekkers, de hoofdrolspelers. De andere rollen zijn makkelijker te vervullen. Ik zeg altijd dat ik er een beetje bij hang.'' Dat neemt niet weg dat Van Mierlo enorm veel voldoening en plezier beleeft aan het hele carnavalsgebeuren in Oud-Vossemeer. Vooral ook aan wat protocol en boerenploeg jaarlijks samen weer op poten zetten. Persoonlijk geniet hij altijd erg van het Polderkoaitjesbal, van de creativiteit die de bezoekers daar laten zien.

Lees het hele verhaal met Tim van Mierlo in de Eendrachtbode van 28 februari.