Het stembureau in Sassegrave in Scherpenisse op woensdagochtend. Burgemeester Ger van de Velde (midden) ging de stembureaus af.
Het stembureau in Sassegrave in Scherpenisse op woensdagochtend. Burgemeester Ger van de Velde (midden) ging de stembureaus af.

Forum wint ten koste van SP bij verkiezingen

In zowat iedere provincie heeft Forum voor Democratie als nieuwkomer in de provinciale staten veel terrein gewonnen. Dat is in Tholen niet anders. Forum voor Democratie haalde na de SGP de meeste stemmen op Tholen en Sint Philipsland. Grote verliezer is de SP. Ruim zestig procent van de Thoolse kiesgerechtigden vond de weg naar het stemhokje. Voor het waterschap lag dat percentage ietsje lager. 

De opkomst was daarmee hoger dan vier jaar geleden. Toen bleef die op 55% steken. 

Met 3428 stemmen is de SGP wederom de grootste. Het is zelfs een plus ten opzichte van vier jaar geleden. Forum voor Democratie is de tweede partij op Tholen met 1470 stemmen, daarop volgt het CDA met 1411, de VVD is vierde met 1118. De PVV daalde licht. De SP is afgerekend door de kiezer. 490 Tholenaren stemden op de socialisten. Vier jaar geleden deden 1171 mensen dat.

De PVV gaat van vier naar twee zetels in de provinciale staten. Daardoor behoudt Vincent Bosch uit Poortvliet zijn plek in de Zeeuwse politiek. Het CDA, de partij van Anton Geluk uit Sint-Annaland, heeft met zeven zetels genoeg stemmen gehaald om Geluk in de politiek te houden. Hij stond op de achtste plaats en zijn positie was onzeker. 

Goos Roeland (SGP) uit Sint-Annaland stond niet meer op de kieslijst en neemt afscheid. 

Afbeelding