Spreekuur van medisch specialisten op Tholen

De Thoolse huisartsen en de Bravis ziekenhuizen gaan verkennen of het mogelijk is om medisch specialisten op Tholen te laten werken, zogeheten anderhalve lijnszorg. Dat vertelde wethouder Jan Harmsen dinsdagavond in de raadscommissie samenleving. Half april neemt Bravis een besluit over de plaats van het nieuwe, gezamenlijke ziekenhuis van Bergen op Zoom en Roosendaal. Hoe dichter bij Tholen, hoe beter, vinden Thoolse politici.

Bij anderhalve lijnszorg komt er een schakel tussen de huisarts (eerste lijn) en een behandelend arts (tweede lijn) in het ziekenhuis. Medisch specialisten zouden dan ergens op Tholen beschikbaar zijn om patiënten te spreken. Operaties worden nog gewoon in het ziekenhuis gedaan. Wethouder Harmsen vertelde dat het initiatief bij het ziekenhuis en de huisartsen ligt. De gemeente zal de gesprekken enkel faciliteren. Ad Hommel (VVD) ziet kansen in de anderhalve lijnszorg, zei hij. Aanleiding voor de mededeling was de aanstaande nieuwbouw van één Bravisziekenhuis. Half april neemt de directie een besluit. Nu zijn er twee locaties, maar de organisatie wil naar één ziekenhuis. De gemeentes Roosendaal en Bergen op Zoom zijn aan het touwtrekken om de nieuwbouw. Tholen trekt ook mee, want de wettelijke aanrijtijden van 45 minuten komen in het geding als het ziekenhuis verder naar Roosendaal opschuift.

Minuut telt

CDA, CU, VVD en SGP hadden daar vragen over. Michael Schoonen van het CDA had al eerder schriftelijke vragen gesteld over het ziekenhuis. Hij wilde dinsdag van de wethouder horen dat het Thoolse college de optie steunt om nabij de fabriekshallen van Philip Morris (knooppunt Zoomland) een nieuw ziekenhuis te bouwen. Die locatie heeft de voorkeur van de gemeente Bergen op Zoom, mede vanwege de aanrijtijden voor het eiland Tholen.

Wethouder Harmsen gaf het CDA-commissielid alleen geen klip en kaar antwoord. ,,De optie bij Zoomland is het meest logisch. Het zou alleen best kunnen zijn dat er een andere locatie komt die ook geschikt is voor onze gemeente. Hoe dichterbij, hoe beter. Dat hebben we nadrukkelijk weggelegd bij de raad van bestuur van Bravis. We verwachten van hen dat de aanrijtijden zwaar wegen." ,,Voor burgers in Stavenisse telt iedere minuut", zei Kees Knulst (SGP). Ook Marcel Vercammen (CU) uitte zijn zorgen over de aanrijtijden.

Spoor bijster

Han van 't Hof zei door alle inbreng het spoor bijster te raken. Hij riep zijn collega's op om net als hem vertrouwen te hebben in de inspanningen van wethouder Harmsen. ,,Het college heeft volgens mij de vinger goed aan de pols. We kunnen met z'n allen wel moraalridder spelen, maar we moeten de hand in eigen boezem steken. Vanaf Stavenisse heb je zeven rotondes gehad voordat je de brug bereikt." Het ABT-raadslid vond het zonde van de moeite en ambtelijke organisatie om er veel over te discussiëren.