Vorig jaar zomer werd er op de sportvelden beregend.
Vorig jaar zomer werd er op de sportvelden beregend.

Sint-Annaland en Sint-Maartensdijk koelen maar slecht af

Bij hitte koelt het in Sint-Annaland en Sint-Maartensdijk minder goed af dan bijvoorbeeld in Tholen, Poortvliet en Oud-Vossemeer doordat er minder hoge bomen zijn en relatief veel verharding. Dat zei milieudeskundige Maartje Brouwer van de GGD donderdagmiddag in het gemeentehuis.

Dit is berekend met een model op basis van bevolkingsdichtheid, windsnelheid, verharding en groen in de omgeving. Er is niet daadwerkelijk temperatuur gemeten, benadrukt Brouwer. Het zogeheten hitte-eiland-effect is laag in vergelijking met grote steden.

Op Tholen is het tussen de 0,6 en 0,8 graden. Dat betekent dat de nachttemperatuur dus bijna een graad warmer blijft doordat de grond de warmte niet goed kan afvoeren. In steden kan het lopen tot drie graden. In het geval van een hittegolf kan het temperatuurverschil tussen bebouwd en buitengebied oplopen tot tien graden. In Middelburg en Vlissingen, maar ook Heinekenszand zijn metingen verricht. Ook in die laatste plaats (met ruim 5000 inwoners) is dat hitteeiland- effect merkbaar.

Hittegolven

Brouwer sprak donderdag op een klimaatbijeenkomst in het gemeentehuis. De gemeente Tholen moet zich en haar beleid ook aanpassen aan het veranderende klimaat. Er wordt rekening gehouden met meer extremen. Bijvoorbeeld hittegolven.

Verdamping

Op een kaart die via www.atlasomgeving. nl te raadplegen is, is te zien hoe Tholen stad bij warm weer beter afkoelt doordat er meer bosjes, struiken, bomen en water in de kern is. Sint-Annaland en Sint-Maartensdijk komen er bekaaid vanaf. ,,De hoeveelheid bomen groter dan 2,5 meter is in Sint-Annaland bijvoorbeeld ook beperkt in vergelijking met Tholen", zegt Brouwer. Dat helpt ook niet mee. ,,Van groen is bekend dat het een positief effect heeft op de (gevoels)temperatuur in tijden van hitte." Het zorgt voor schaduw en speelt ook een belangrijke rol bij verdamping van vocht. Planten en bomen trekken namelijk vocht aan. Nadeel van planten is dat ze ook weer water vragen dat ook de afgelopen zomer schaars bleek. Bepaalde soorten geven ook weer problemen voor mensen met hooikoorts en niet te vergeten: het bladverlies. ,,Dit zijn overwegingen om mee te nemen in keuzes bij de aanplant van nieuwe groenzones", zegt Brouwer.