Logo eendrachtbode.nl

Politiek maakt regels voor Dacków en Jaskiewicz

De gemeente verwacht dat er steeds meer arbeidsmigranten op Tholen komen wonen en werken en vindt het daarom noodzakelijk om beleid te maken. Ze wil enerzijds ervoor zorgen dat arbeidsmigranten in goede omstandigheden wonen en anderzijds overlast voor omwonenden beperken en permanente migranten stimuleren te integreren.

De Thoolse politiek vergadert maandag in de commissie ruimte over dit nieuw te vormen beleid. Inwoners krijgen in de nabije toekomst een enquête over dit onderwerp. De gemeente vindt dat de arbeidsmigranten een belangrijke bijdrage leveren aan de (Thoolse) economie en ook daarom nog nauwelijks weg te denken zijn uit de Nederlandse samenleving. Ze werken veelal bij fruit- en groentetelers. Hoe veel arbeidsmigranten er precies op Tholen wonen en werken is niet bekend. De provincie doet Zeeland breed een onderzoek daarover, maar of dat concrete cijfers voor Tholen oplevert is maar de vraag.

Artur Dacków (37) en Monika Jaskiewicz (26) wonen samen met drie andere Polen in een huis in de Doubletstraat in Sint-Annaland. Iedere morgen stappen ze even na half zes in de auto om om zes uur te starten bij een kassenbedrijf in West- Brabant. Ze hebben het naar hun zin in Sint-Annaland. ,,Het is een mooi dorp. We vinden Nederland sowieso een fijn land", vertelt Monika in het Engels. De twee zijn een stel. De liefde ontstond onder het glas en tussen de planten.

Het kassenbedrijf huurt de woning in de Doubletstraat van een particulier en zij betalen op hun beurt weer huur aan hun baas. ,,Deze mensen werken al langer bij ons", vertelt Leander van Schetsen uit Sint-Annaland. Hij helpt zijn Poolse collega's op weg. Leander gaat zo nu en dan langs. Hij vertelt dat de medewerkers eerst geruime tijd bij zijn baas moeten werken voordat ze kans maken op één van de 'eigen' woningen. In de Nieuwstraat is ook een woning bewoond door Poolse collega's van Leander. ,,We vinden het belangrijk om de huisvesting goed te regelen. De medewerkers functioneren vele malen beter op het werk als ze prettig wonen en integreren in de samenleving."

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 9 mei. 

Meer berichten