Logo eendrachtbode.nl
Op het bierfestival in Tholen waren geen minderjarigen.
Op het bierfestival in Tholen waren geen minderjarigen.

Jeugd kan in Tholen zonder probleem alcohol kopen

Slechts vijftien procent van de alcoholverstrekkers in Tholen weigert jongeren onder de 18 alcohol te verkopen. Bij 85 procent kregen jongeren de alcohol dus zonder problemen mee. Dat blijkt uit het onderzoek van ZB Planbureau 2018/2019.

Tijdens het onderzoek zijn alle supermarkten en slijterijen in Zeeland bezocht. Bij de commerciële en paracommerciële horeca ging dat steekproefsgewijs. In totaal zijn 890 alcoholverstrekkers in Zeeland bezocht, waarvan 52 in Tholen. Uit het onderzoek blijkt, dat jongeren in Tholen makkelijk aan alcohol kunnen komen, vooral bij slijterijen en horeca. Bij supermarkten kregen de jongeren in 44 procent van de gevallen alcohol mee, bij slijterijen (er werden er drie bezocht op Tholen) in alle gevallen, in de horeca in 70 procent van de situaties en bij paracommercie (voetbalkantines ed.) in 80 procent. Dat betekent dat er slechts bij 15 procent van de alcoholverstrekkers de wettelijke regels op alcoholverstrekking goed worden nageleefd. In de hele provincie Zeeland is dat 33 procent.

Een na laatst

Tholen scoort dus behoorlijk slecht. Van alle gemeenten in Zeeland staat Tholen op de een na laatste plaats. Ter vergelijking: de gemeenten Reimerswaal en Schouwen- Duiveland scoren het hoogst (respectievelijk 69 en 46 procent) en alleen Hulst doet het met 3 procent nog slechter. Terneuzen is vergelijkbaar met Tholen (16 procent).

Mysterieshoppers

ZB Planbureau zette voor dit onderzoek veertig mysterieshoppers in, die wel 18 waren maar er jonger uitzagen. Hun opdracht was alcohol te kopen zonder ID. Als er naar een ID werd gevraagd, moesten ze aangeven dat ze die niet bij zich hadden. In de meeste gevallen kregen de jongeren alcohol mee zonder dat er naar leeftijd of ID werd gevraagd. In de enkele gevallen dat er wél naar een ID werd gevraagd, kregen ze de alcohol desondanks toch mee.

Meer berichten