Afbeelding

Smerdiekse Els Gueqièrre is vrijwilliger voor zorgloket

Haar leven lang woont Els Guequièrre-van As met plezier in Sint-Maartensdijk. Ze steekt graag de handen uit haar mouwen en werkte in verschillende winkels en op diverse plaatsen in de ouderenzorg. Wandelen, knutselen en fotografie zijn haar hobby's. Ze staat positief in het leven en haar gezondheid is voor haar het belangrijkste.

Op 22 oktober 1999 trouwde Els met de man van haar leven: Jos Guequièrre. Ze had hem leren kennen toen hij als klant in de winkel kwam. Na twee jaar verkering kwam het tot een huwelijk met haar enige liefde. ,,Ik weet nog dat het regende en daarom werden de foto's genomen in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Later lukte het gelukkig ook nog in Smerdiek bij molen De Nijverheid." Er werd gefeest in restaurant De Grevelingen en het huwelijk werd gesloten in het gemeentehuis van Sint-Maartensdijk. Bram Smits was de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Waar zouden ze het anders doen? Jos is nu timmerman bij bouwbedrijf Schrijver en het jonge stel ging wonen aan de Bloemenlaan waar ze nu nog met veel plezier verblijven. Op 13 november 2000 werd Jantine geboren die nog thuis woont. Ze werkt bij de Aldi in Tholen.

Groffen

Els vond als 16-jarig meisje haar eerste baan aan de kassa bij Jac. Hermans in Halsteren. Na vier maanden keerde ze terug naar haar geliefde dorp en werkte twaalf jaar lang bij Supermarkt Groffen. ,,Het was bij vader en zoon Tilborg. In de loop van de jaren doorliep ik daar alle afdelingen en toen ik net getrouwd was, werkte ik 43 uur in de week. Het was erg druk met het huishouden er ook nog eens bij."

Dromen van kladblokjes

De eerste twee jaar volgde Els nog onderwijs aan het ROC in Tholen, waar ze de theorie voor haar rijbewijs haalde en cursussen kreeg over fotografie, koken en naaien. Eerst twee dagen per week en later één dag. De beste herinneringen op het gebied van werk heeft ze aan de drie en een half jaar bij het groentewinkeltje van Marien Scherpenisse. ,,Marien was een man van 79 jaar en alles ging nog heel ouderwets. De groenten lagen in kisten en we rekenden alles uit op kladblokjes, maar op den duur kon ik het uit mijn hoofd. Toen Marien 80 werd, hing mijn man de vlag uit en Marien trakteerde alle klanten op bolussen. Volgens mijn man droomde ik 's nachts hardop van kladblokjes." Hierna volgde nog anderhalf jaar bij bakker Bazen en drie en een half jaar bij drogisterij Schlecker, waar Els een ervaringscertificaat kreeg, dat gelijkstaat aan een diploma MBO 2.

Lees het hele verhaal met Els Gueqièrre in de Eendrachtbode van 18 juli.