Logo eendrachtbode.nl

’Haat tegen de mof borrelt in mij naar boven’

'Wat een eng gezicht om zoo het zeewater naar binnen te zien vloeien. Men kan het bijna niet met droge oogen aanzien. De haat tegen een mof borrelt in al zijn hevigheid in mij naar boven'. Dat schreef Joost Nortier uit Stavenisse ruim 75 jaar geleden op toen de Duitse bezetter het eiland Tholen om strategische reden onder water zette. Zijn dagboeken uit die periode worden vrijdag (vandaag) overgedragen aan het gemeentearchief.

Tussen 19 februari 1944 en 4 juni 1945 schreef Nortier zes schoolschriftjes vol met zijn gedachten, waarnemingen en belevenissen. ,,De bladzijden zijn héél dicht beschreven'', vertelt kleindochter Petra Nortier, die in de Canadese hoofdstad Ottawa woont. Ze heeft haar opa – in april 1977 overleden – goed gekend, maar wist tot voor kort van het bestaan van de schriftjes niet af. ,,Toen mijn man Walter Hughes de familie Nortier ging uitzoeken, informeerde hij bij de jongste zus van mijn vader naar verhalen. Zij vertelde dat ze opa's dagboeken in een doosje op zolder had, met een plakboek met verhaaltjes en een stamboom erin.''

Modder

De schriftjes hebben de watersnood van 1953 overleefd omdat ze boven in huis in een kastje lagen. ,,Ze zijn daarna wel nat geworden, en met modder besmeurd, zodat ze amper leesbaar waren.'' Die modder is er inmiddels in Canada afgekrabd, waarna de bladzijden met behulp van speciale fotoapparatuur zodanig zijn bewerkt dat leesbare scans gemaakt konden worden. Vervolgens hebben verschillende familieleden de teksten overgetypt.

De overhandiging is morgenmiddag om half twee in dorpshuis De Stove. Naast familieleden, gemeentearchivaris Van den Kieboom, wethouder Harmsen en verschillende genodigden, zijn ook belangstellende inwoners welkom.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 25 juli. 

Meer berichten