Logo eendrachtbode.nl
Kees Goedegebuure
Kees Goedegebuure

'Het is heel veilig in Sint-Annaland en Oud-Vossemeer'

Deze maand start er een onderzoek op landelijk en gemeentelijk niveau over veiligheid: de Veiligheidsmonitor. Het onderzoek gaat over criminaliteit, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. De Eendrachtbode polste inwoners van Tholen hoe zij daarover denken. Vandaag: Sint-Annaland en Oud-Vossemeer.

,,Het is hier heel veilig", zegt Kees Goedegebuure. Hij is geboren en getogen in Sint-Annaland, maar werkte vroeger als stratenmaker in Rotterdam. ,,Daar is het anders, ja, maar ik heb daar ook altijd met plezier gewerkt. Eigenlijk heb ik er nooit iets vervelends meegemaakt." Hij had het zelfs niet vervelend gevonden om er te wonen. ,,In IJsselmonde had ik toen bijvoorbeeld best kunnen wonen. Maar ja, dat is alweer jaren terug, het zal er nu ook wel veranderd zijn." Maar in zijn eigen Setalland heeft hij het ook prima naar zijn zin. ,,Ik werk hier als vrijwilliger in de speeltuin, dat is heel leuk om te doen." De wijkagent kent hij niet. ,,Die heb ik hier nog nooit gezien. Maar dat is waarschijnlijk juist goed: dan heb ik hem dus ook nog nooit nodig gehad."

Erna Goedegebuure

Erna Goedegebuure is een geboren en getogen Setallandse. ,,Ik voel me best veilig in het dorp. Er wordt natuurlijk weleens ingebroken, maar dat heb ik zelf nooit meegemaakt. Dat scheelt natuurlijk: als zoiets je overkomt, voel je je waarschijnlijk al meteen een stuk minder veilig. Maar ik durf hier met een gerust hart 's avonds over straat." Wel merkt ze dat het steeds drukker wordt in Sint-Annaland. ,,Er komen steeds meer toeristen. Maar dat is juist leuk, ik zie er alleen maar voordelen aan." Ze weet wel wie de wijkagent van Sint-Annaland is. ,,Als het tenminste nog dezelfde is. Die woont bij mij in de straat. Maar eigenlijk zie ik nooit politie in het dorp. Dus als ik de agenten hier op het eiland iets mee zou mogen geven: zorg dat je wat zichtbaarder bent."

Betsy Hommel

Betsy Hommel voelt zich heel veilig in Oud-Vossemeer. ,,Als er nieuwe mensen in het dorp komen wonen, nemen Jos en ik even contact op. Gewoon om ze welkom te heten. Als mensen dat niet prettig vinden, merk je dat vanzelf, maar de meesten vinden het heel fijn." Haar man Jos is heel actief in de Oud-Vossemeerse samenleving, Betty opereert meer op de achtergrond. Zelf heeft het stel niet zoveel te maken gehad met criminaliteit. ,,Maar ze hebben hier wel een keer de speeltuin in het dorp gesloopt, vorig jaar tijdens de kermis. Zo zonde. Mensen hadden er veel energie ingestopt om die op te knappen, en dan gebeurt dat. Er waren ook mensen die het gezien hadden en 's nachts nog de politie gebeld hadden. Maar die kwam niet."

Jo van Ballegooy

,,Ik ben niet bang, hoor", lacht Jo van Ballegooy, die met zijn hondje Tosca op het hondenlosloopterrein zit. ,,Ik ga gerust mijn hond 's avonds in het bos uitlaten." Nu komt Jo ook uit Eindhoven, dus hij is gewend aan een grotere stad. ,,Ik voel me hier heel veilig, maar voor mensen die niet zo goed ter been zijn, voelt het misschien anders. De verlichting hier is niet altijd geweldig, al moet ik zeggen dat het de laatste tijd wel meevalt. Het is nog wel erger geweest." Bij hem is nooit ingebroken. ,,Al houden we wel de deur op slot. Mijn vrouw stond een keer onder de douche, toen mijn schoonzusje binnenliep. Dat was toch even schrikken: nu was het mijn schoonzusje, maar het had ook zo een vreemde kunnen zijn." De wijkagent heeft hij nog nooit gezien. ,,Het zou wel handig zijn als we een nummer hadden, waarmee we een wijkagent rechtstreeks kunnen bellen als er eens iets is."

Lees meer in de Eendrachtbode van 8 augustus. 

Meer berichten