Afbeelding

'Ik heb aan vier uren slaap genoeg'

Werken in de nacht neemt toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben inmiddels zo'n 1,3 miljoen Nederlanders er mee te maken. Ze werken in ploegendiensten in productiebedrijven, in de zorg, als zelfstandig ondernemer. Bakker Ewoud van der Maas in Sint-Annaland is zo iemand. Hij heeft er geen problemen mee: ,,Ik ga elke dag met plezier aan het werk.''

's Nachts werken is onlosmakelijk met het bakkersvak verbonden. ,,Wie bakker wordt, weet dat'', zegt Van der Maas die zelf met dit beroep opgroeide en samen met zijn vrouw de zaak van zijn ouders heeft voortgezet. Hij werkt het jaar rond zes nachten in de week. ,,De nachturen zijn erg productief, je kunt ongestoord werken'', noemt hij een voordeel op.

Van der Maas heeft met het ritme geen probleem. En hij kan met weinig uren slaap toe, zegt hij. ,,Ik heb yogalessen gevolgd en me zo leren ontspannen. Leg ik even mijn hoofd weg, dan slaap ik.'' Tussen de middag pakt hij gewoonlijk een half uur tot drie kwartier voor een tukje. ,,En als ik 's avonds om tien uur moet beginnen, dan durf ik gerust om zes uur naar bed te gaan. Vier uren slapen is voldoende.'' De bakker geeft aan dat je goed naar je lichaam moet luisteren, want de vermoeidheid komt op een moment tóch. ,,Feit is dat ik mezelf heel snel corrigeer.''  

Volgende dag in huis

Internetwinkel Alternate.nl belooft dat artikelen die vóór tien uur 's avonds besteld zijn, de volgende dag worden geleverd. Desondanks wordt er in het distributiecentrum aan de Marconiweg in Tholen niet 's nachts gewerkt. ,,We werken tot uiterlijk elf uur, en dat zal op korte termijn niet veranderen'', laat een woordvoerder weten.

Permanent iemand aanwezig 

In de ouderenzorg is nachtwerk de gewoonste zaak van de wereld. Er worden hele roosters voor gemaakt, zegt een woordvoerder van SVRZ. In wooncomplexen, zoals zorgcentrum Ten Anker in Tholen, is 's nachts permanent iemand aanwezig. Waar SVRZ alleen zorg thuis levert, wordt een medewerker op afroep ingezet.