Gedeputeerde Harry van der Maas maandag bij het Calvijn College in Tholen.
Gedeputeerde Harry van der Maas maandag bij het Calvijn College in Tholen.

Wie speelt met zijn telefoon achter het stuur?

,,We gaan voor honderd procent verkeersveiligheid en nul verkeersdoden", zegt gedeputeerde Harry van der Maas. ,,En veiligheid in het verkeer begint bij jezelf." Hij is maandagmiddag samen met wethouder Jan Harmsen bij het Calvijn College in Tholen om de scholieren ervan te overtuigen dat het veiliger is om niet met hun telefoon te spelen terwijl ze naar school fietsen. De middelbare school heeft eigen voorbeelden hoe het verkeerd kan gaan, zo vertelden de leerlingen aan de bestuurders.

De Zeeuwse verkeersactie Mono is maandag officieel begonnen in Tholen. Mono staat voor iets als 'mobiel, no'. Geert Borsboom en Maurits van Dijke uit Sint-Annaland gaan dagelijks op de fiets naar school, zoals misschien de meeste leerlingen van het Calvijn College. Onderweg pakken ze er regelmatig hun smartphone erbij, vertellen ze beiden ongegeneerd. ,,Zo vaak. Ik probeer het wel minder te doen. Ik ben nog niet gevallen", zegt Borsboom. ,,Als ik politie zie, doe ik hem wel weg", voegt Van Dijke toe. Sinds enige tijd kan de politie een boete uitschrijven voor het gebruiken van de telefoon op de fiets.

De gedeputeerde vraagt of de scholieren iemand kennen die het leven liet na een verkeersongeluk. Al snel denken ze aan een 16-jarige leerlinge uit Scherpenisse van hun school die twee jaar geleden na haar laatste examens te hebben gemaakt, werd aangereden en daardoor overleed. ,,Dat is zo ingrijpend. Je gaat 's morgen van huis, maar komt niet meer thuis", zegt Van der Maas. Het wordt er stil van. Langer geleden is er ook een jongen van het Calvijn College op weg naar huis in Sint-Annaland door een botsing met een motor gestorven. Hij zat bij broers en zussen van deze scholieren in de klas. ,,Verkeersveiligheid is niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Mono is geen onzin, maar bittere noodzaak." Van der Maas vraagt de leerlingen nog eens wie nu zijn telefoon in de zak laat op de fi ets. Bijna alle handen gaan omhoog. Ook die van Borsboom en Van Dijke.  

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 5 september.