Logo eendrachtbode.nl

Nieuwe huisarts in Sint-Annaland is een bekende

Wie in Sint-Annaland naar de huisarts gaat, zal voortaan de keuze voor dokter Van den Berge moeten verduidelijken of het om Adriaan of Adriana gaat. De 28-jarige dochter van de apotheekhoudend huisarts is deze week begonnen bij de praktijk in Sint-Annaland.

Adriana is donderdag afgestudeerd als huisarts en meteen aan de slag gegaan. Tijdens de studie geneeskunde maakte ze pas kennis met het vak van huisarts. ,,Ik ben tot mijn studie nooit bij een huisarts geweest. Als ik iets had, keek mijn vader er altijd naar in de keuken", vertelt ze. Ze wist niet of het iets voor haar was. Tijdens de geneeskundestudie overwoog ze nog om zich te specialiseren in plastische chirurgie. ,,Ik hou van knutselen", zegt ze grappend.

Soms aan half woord genoeg

Toen ze wat coschappen volgde bij huisartsen, onder andere bij dokter Bierema in Tholen, merkte ze dat het vak van haar vader ook goed bij haar paste. ,,Als huisarts leer je je patiënten echt goed kennen en hoef je geen witte jas aan. Je kan nog een praatje maken met de mensen. Vragen aan de mensen wat ze verder bezig houdt. Dat gebeurt op bijvoorbeeld de spoedeisende hulp niet." Dat persoonlijke aspect is ook wat haar vader altijd nog aanspreekt. ,,Je loopt met mensen mee. Je ziet ze opgroeien, overlijden. Je maakt soms hele intieme momenten van mensen mee. Je leert ze kennen. Dat heeft iets moois. Soms heb je aan een half woord genoeg om te weten wat er aan de hand is. Je herkent ziektegedrag binnen families. Daar kun je je voordeel mee doen, maar soms ook de fout mee ingaan."

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 5 september. 

Meer berichten