Logo eendrachtbode.nl

Leen Potappel uit Stavenisse houdt van natuur

Leen Potappel is geboren en getogen in Stavenisse. Zo gauw hij kon lopen, was hij al buiten te vinden. Al heel jong trokken de polders en het water hem aan. Jagen en vissen is zijn liefste bezigheid maar daarnaast moet hij natuurlijk werken voor zijn gezin. Dat doet hij in de wegenbouw.

Vissen deed Leen al heel jong en hij doet het nog steeds. Altijd was hij te vinden bij de zee want het zoute water trok hem veel meer aan dan het zoete. ,,We vingen kabeljauw, schol, schar, bot, tong en namen het mee naar huis." Terwijl Leen dit vertelt, lopen zijn zonen en hun vrienden heen en weer met een hengel. Leen gaat nog vaak me ze mee. ,,Maar het lijkt nu wel of de zee leeg is. Er is niets meer te vangen. En paling mag je niet eens meer meenemen. Gelukkig gaan we af en toe met een boot mee om te wrakvissen en dan vangen we nog genoeg zoals makreel en kabeljauw. Maar dat is op de Noordzee."

Jagen

Nog liever dan vissen, ging Leen mee met jagen. Dat is echt zijn passie geworden. ,,De drijf- en klopjacht is spannend maar ook altijd heel gezellig. Je bent echt vrienden onder elkaar. We schieten hier vossen, kauwen, hazen, fazanten, ganzen en eenden."

Lief voor de kinderen

De buit gaat mee naar Stavenisse en wordt eerlijk onder elkaar verdeeld. Na villen, schoonmaken en slachten komt het meestal in de diepvries terecht. Leen heeft heel wat adresjes waar hij graag wat brengt en daar is hij dan ook een graag geziene gast. Toen hij achttien jaar was, heeft hij zijn jachtakte gehaald. Daarvoor moest hij naar Arnhem. Hij leerde er alles over de dieren, de geweren, de natuur en alles wat er maar bij de jacht komt kijken. ,,Het examen bestond uit een theorie en praktijkgedeelte. Het lukte allemaal goed en zo kon ik mijn jachtakte halen. De hele cursus was best wel gezellig. We hebben er veel geleerd. Natuurlijk heeft Leen ook een jachthond. Het is een Engelse spring spaniël en hij hoort gewoon bij het gezin. ,,Ik heb van een ervaren jager, Kees Kodde, geleerd hoe ik met zo'n jachthond om moest leren gaan op de jacht. Gelukkig is hij ook lief voor de kinderen."  

Meer berichten