Logo eendrachtbode.nl

Vossemeerse Giorgio Kroonen speelt Wehrmachtsoldaat in toneelstuk

Giorgio Kroonen uit Oud-Vossemeer heeft een rol bemachtigd in het openluchtspektakel Supersum, dat in het kader van 75 jaar bevrijding in oktober wordt opgevoerd in Bergen op Zoom door de Vierschaar. Best spannend, vindt hij: ,,Het gaat om een heel bijzonder stuk geschiedenis, dus ik wil het wel goed doen."

Hoewel Giorgio pas 15 is (morgen wordt hij 16), heeft hij al een mooi cv. Hij acteerde bij het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom, in de schoolmusical van het Roncalli en in de Bergse vastenavendproductie Den Olifanten'aar. ,,Ik had een van de producties van de Vierschaar gezien, Exodus aan de Schelde, over de Eerste Wereldoorlog. Dat vond ik zo mooi, in zo'n voorstelling wilde ik ook wel spelen. Dus toen ik van een vriend hoorde dat de Vierschaar Supersum ging opvoeren, heb ik me meteen ingeschreven voor de audities."

Wehrmachtsoldaat

Het duurde even voor hij bericht terug kreeg. ,,Toen bleek dat ze me hadden ingedeeld bij de 'ervaren acteurs', dat had ik helemaal niet verwacht. Ik was al bang dat ik helemaal geen rol zou krijgen, want ik had nooit eerder bij de Vierschaar gespeeld. Ik dacht dat ik heel misschien als figurant mee zou mogen doen, of in het ensemble." Maar hij kreeg wel echt een rol, met tekst. Hij speelt een Wehrmachtsoldaat in het stuk. ,,Ik sta aan de grens en moet iedereen tegenhouden. Proberen mensen toch langs mij te komen, dan moet ik ze meteen neerschieten. Streng ja, maar van binnen ben ik zelf ook bang dat ik doodgeschoten word."

Oorlogsgeweld

Het is geen grote, maar wel een belangrijke rol, vertelt hij. ,,Een van de hoofdrolspelers komt langs de grens. Maar ik mag nog niet verklappen wat er dan allemaal gebeurt!" Het verhaal van Supersum speelt zich af begin oktober 1944, ruim vier maanden na D-Day. Britse, Poolse en Canadese troepen hebben de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, voordat hun geliefde stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk verwoest wordt.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 3 oktober. 

Meer berichten