Afbeelding

Bram Heijboer: Boeren hebben het altijd gedaan

Bram Heijboer groeide op in Scherpenisse en woont er nog steeds, tot volle tevredenheid van heel zijn gezin. Hoewel hij aanvankelijk voor mechanische technieken koos, klopte zijn landbouwhart zo sterk dat hij uiteindelijk toch koos voor de landbouw en daar volop werkzaam in is. Hij heeft een uitgesproken mening over het landbouwbeleid: ,,De boeren hebben het altijd gedaan."

Bram is echt een druk baasje want behalve zijn werk bij Takii Europe heeft hij samen met zijn broer Jan het landbouwbedrijf van zijn vader overgenomen in 1996. ,,We zijn van de aardappelteelt steeds meer overgegaan naar de bloemenzaadteelt. Broer Jan kan zich daar ook helemaal in vinden. We telen samen een breed scala aan zaden: viola, campanula, hoornbloem, vingerhoedskruid en duizendschoon." Het bedrijf loopt goed en de broers hebben er samen veel plezier in.

Brommer

De voornaamste hobby van Bram heeft alles met zijn dagelijks werk te maken. Hij is bestuurslid van een zaadteelt studieclub en vindt het erg leuk om daar mee bezig te zijn. Ook heeft hij pas weer een brommer gekocht. Als jongen was hij daar vaak mee bezig, al werd zijn brommer weleens in beslag genomen omdat hij nog geen zestien was. Hij hoopt binnenkort tijd te vinden om de brommer op te knappen en te restaureren.

Stikstof

Heel actueel is natuurlijk het teveel aan stikstof. Bram kan zich er geweldig aan ergeren dat de boeren de schuld krijgen van allerlei zaken waar ze naar zijn mening niets aan kunnen doen. Hij vindt dat de Nederlandse overheid zich moet schamen voor haar landbouwbeleid. ,,Het lijkt wel of ze alles uit de kast halen om het de boeren zo moeilijk mogelijk te maken. Als je toch ziet hoe zo'n klein land als Nederland in de hele wereld voorop loopt, dan zou je toch zeggen dat de overheid dit zou steunen. Dit geldt niet alleen voor de zaadteelt waar ik natuurlijk dagelijks mee bezig ben, maar zeker ook in de tuinbouw, de kascultuur, de moderne veeteelt, mechanisatie en nog veel meer. Overal lopen we voorop in de wereld." De landbouw is volgens Bram echt niet alleen verantwoordelijk voor alle problemen die te maken hebben met klimaat en milieu.

Lees meer in de Eendrachtbode van 3 oktober.