Logo eendrachtbode.nl

Jan en Coba Verwijs uit Flupland 60 jaar getrouwd

Jan en Coba Verwijs uit Sint Philipsland vierden dinsdag 1 oktober niet alleen Coba's 84e verjaardag, maar ook hun 60-jarig huwelijk. ,,Zestig jaar, niet te geloven", verzuchtte Coba. ,,Moet je zien wat wij veel meegemaakt hebben in ons leven: oorlog, de watersnoodramp. Er waren leuke dingen, maar ook veel verdrietige dingen."

op 1 oktober 1959 was het dan toch zover: Jan en Coba traden in het huwelijk. Op Coba's 24e verjaardag én op de verjaardag van haar vader. ,,Het was een prachtige dag", zegt Coba met een glimlach. ,,Met wel tachtig gasten in café de Druiventros, hier op Flupland. Dat was toen het café van mijn broer." Na hun huwelijk trokken ze in het huis aan de Achterstraat, waar ze nu nog steeds wonen. ,,In die zestig jaar is het dorp verdubbeld qua grootte. Vroeger was deze straat de laatste van het dorp, nu ligt er nog een compleet dorp achter ons. En toch wonen er niet meer mensen. Een gezin met twaalf kinderen komt nu niet meer voor."

Drie dochters

Het echtpaar heeft drie dochters. ,,Ons tweede kind was een jongetje, maar hij is dood geboren", zegt Jan. ,,Ik denk nog weleens aan hem", vult Coba aan. ,,Niet meer heel verdrietig, maar gewoon: als ik iemand zie die even oud is, dan denk ik soms aan hoe het geweest had kunnen zijn." Hun dochters wonen in Sint Philipsland, Anna Jacobapolder en Goes. Inmiddels zijn er ook zeven kleinkinderen en is het negende achterkleinkind op komst. Jan heeft in de landbouw gewerkt en dertig jaar in de bouw. ,,Toen nog dagen van negen uur en vijf uur op zaterdag."

Traplift

Nu ze allebei in de tachtig zijn gaat het allemaal wat rustiger aan. Jan is veel bezig met zijn duiven en Coba houdt van puzzelen, breien, televisie kijken en een beetje in huis 'truttelen'. Lopen gaat wat lastig tegenwoordig, vooral bij Coba. ,,We zijn nu bezig met een traplift, want traplopen valt niet meer mee", zegt Coba. Toch wil het stel hun huis in Sint Philipsland niet verlaten. ,,Zo lang het allemaal nog lukt, willen we hier blijven", vindt Cora. En Jan zegt: ,,Ik heb hierachter wel tachtig duiven zitten. Die kan ik niet meenemen naar een seniorenappartement."

Lees verder in Eendrachtbode van 3 oktober. 

Meer berichten