Logo eendrachtbode.nl
Piet van Zijst vertelt over het werk van de vrijwillige buurtpreventie.
Piet van Zijst vertelt over het werk van de vrijwillige buurtpreventie.

Ondernemers Smerdiek willen hun dorp veiliger maken

De winkeliers op de Markt in Sint-Maartensdijk zijn van plan om camera's aan te schaffen zodat ze gezamenlijk heel de dorpskern op beeld vast kunnen leggen om zo hun veiligheidsgevoel te verbeteren. Dat vertelde Hilbert Brinkman van ondernemersvereniging Smalstad donderdag op de bijeenkomst Smerdiek Veilig in Haestinge.

Als er een dorp of (smal)stad op het eiland met overvallen te maken heeft gehad, dan is het Sint-Maartensdijk. Het cafetaria op de Haven is in 2016 en 2017 overvallen, eind 2018 stormden er dieven bij Pizzeria Ali in de Kaaistraat binnen en bij juwelier en boekhandel Van de Maarl stonden er maart van dit jaar boeven in de winkel. Alleen bij het cafetaria is er toen daadwerkelijk wat buit gemaakt, maar de schrik zit er evengoed in bij de andere ondernemers. Ali Kivrak van de pizzeria en shoarmazaak is er donderdagavond bij. Hij heeft een verhaal op papier gezet. Hilbert Brinkman, voorzitter van ondernemersvereniging Smalstad leest het voor. ,,Mijn droom is verwoest. De pizzeria is een angstige plek geworden." Een flinke groep bezoekers hoort het verhaal aan. Gatze de Moed is als stadsomroeper nog door de smalstad gelopen om mensen naar Haestinge te lokken.

112 bij inbraak

De overvallen en andere overlast, bijvoorbeeld door drugsdealers en hangjongeren, zijn aanleiding geweest voor de ondernemersvereniging van Sint- Maartensdijk om de avond over veiligheid te organiseren. Er zijn stands van de politie, buurtbemiddeling, brandweer en leveranciers van beveiligingsapparatuur en hang- en sluitwerk. Er is steeds een podium voor een spreker. Wijkagent Suzanne Kastelijn wijst de bezoekers er onder andere op dat ze ook bij verdachte situaties 112 mogen bellen. ,,Als je denkt dat je een inbreker ziet, mag je 112 bellen. Inbraken staan hoog op ons prioriteitenlijstje."

Donkere plekken

Bij de avond blijken er plannen te zijn van de ondernemersvereniging en de leden met hun zaak op de Markt om te investeren in camera's. Dat vertelt Marco van Meel aan de mensen in Haestinge. ,,Dan kunnen we hangjongeren en ander onraad in beeld brengen." Van Meel benadrukte nog dat de avond in Haestinge een aftrapbijeenkomst is en dat er nog meer kunnen volgen. Een wens van de ondernemersvereniging is dat de openbare verlichting in bepaalde straten beter brandt. Om te bezuinigen, zijn er straten in alle kernen op Tholen en Sint Philipsland waar om elf uur lantaarnpalen uit gaan. Ze branden dan nog maar om en om. ,,In de Westpoort, waar ik woon, zorgt dat samen met de bomen voor donkere plekken", zegt Van Meel. ,,Led-verlichting zou al schelen." Piet van Zijst van het lokale buurtpreventieteam vertelt dat ze momenteel met zeven man op gezette tijden een rondje door Smerdiek doen. Ze letten op verdachte dingen, maar ook op verstopte kolken.

Meer in de Eendrachtbode van 17 oktober. 

Meer berichten