Logo eendrachtbode.nl

Mensen met meerdere honden betalen minder belasting

De gemeente zit te krap bij kas om de hondenbelasting volgend jaar al te verlagen en daarom vervalt volgend jaar alleen het progressieve tarief. Vanaf 2020 moet voor iedere hond net zo veel betaald worden. Wie dus twee, drie of misschien zelfs vier honden heeft, hoeft in 2020 tientallen euro's minder betalen. De afbouw van de belasting gaat voor oppositiepartijen in de gemeenteraad alleen niet snel genoeg. 

Voor de komende jaren staat er steeds een inkomstenbron van 160.000 euro begroot, dus op basis van de meerjarenbegroting is een verdere verlaging voorlopig niet gepland. Volgens de oppositiepartijen komt het college daardoor afspraken niet na.

Het college maakte bij het bekendmaken van de plannen in 2018, onder andere in deze krant, al het voorbehoud dat de financiële mogelijkheden bepalen hoe snel de hondenbelasting wordt afgebouwd. Die mogelijkheden lijken beperkt, gezien de afschaffing van het progressieve tarief. Voor iedere hond moet vanaf 2020 73,50 euro betaald worden. Dit jaar hebben bezitters van meerdere honden nog extra moeten afdragen voor een tweede of derde trouwe viervoeter. Eerder was het plan om belasting voor een tweede hond juist als eerste te schrappen.

Meer in de Eendrachtbode van 14 november. 

Meer berichten