Logo eendrachtbode.nl

Gemeente wil wat met kasteelterrein Sint-Maartensdijk

De gemeente verkent de mogelijkheden om het voormalige kasteel Sint-Maartensdijk meer tot leven te laten komen. Bijvoorbeeld door de fundamenten bloot te leggen of er een stalen constructie te bouwen die de contouren van het kasteel laat zien. Woningbouw op het oude kasteelterrein is ook een optie. ,,We willen het verhaal van het kasteel vertellen", zegt gemeentesecretaris Simon Nieuwkoop.

Er is samen met diverse partijen een startnotitie gemaakt. Bijvoorbeeld met Erfgoed Zeeland. Bij de door de gemeente geïnitieerde bijeenkomsten Smerdiek-West is er een werkgroep erfgoed gevormd die zich al langer bezig houdt met hoe het kasteel van Sint- Maartensdijk meer aandacht te geven. De werkgroep weet van niks, maar juicht de intentie om de historie van het kasteel te vertellen toe. ,,We gaan kijken wat er kans van slagen heeft", zegt wethouder Peter Hoek.

Schatten

,,Het zou mogelijk zijn om er woningen te bouwen vlakbij Maartenshof waarmee we tegelijkertijd de historie meer beleefbaar maken", vertelt Hoek. ,,Dat soort dingen zijn afhankelijk van de archeologische waarde." Als blijkt dat de grond vol zit met 'schatten van het verleden' dan mag er misschien helemaal niet gebouwd worden. Bij het ontwikkelen van het plan is het weghalen van de bungalow die er nu staat, niet uitgesloten. ,,Het is geen schoonheid, een kind van de jaren zestig", zegt Hoek. De wethouder noemt verder de mogelijkheid om de fundamenten van het kasteel bloot te leggen. ,,We kunnen ook de contouren van het kasteel zichtbaar maken met een stalen constructie." De grond is in elk geval particulier eigendom.

Lees verder in de Eendrachtbode van 21 november. 

Meer berichten