Logo eendrachtbode.nl
Mark Groefsema, Nico van den Wijngaard, Suzanne Kastelijn en Jordy Ellerkamp. De laatste is een nieuwe wijkagent.
Mark Groefsema, Nico van den Wijngaard, Suzanne Kastelijn en Jordy Ellerkamp. De laatste is een nieuwe wijkagent.

Wijkagenten willen meer tips van Tholenaren

De Tholenaar die een gehandicapte stadsgenoot in elkaar sloeg, is gepakt dankzij tips van omstanders, maar ze gaven die pas door nadat politie er specifiek om vroeg. De vier Thoolse wijkagenten zouden willen dat mensen sneller melding maken van misdaad. Ze horen alleen vaak dat mensen niet weten hoe ze de wijkagent moeten bereiken.

Zonder tips kan de politie namelijk niet. Een goed voorbeeld daarvan is de zaak van de bewoner van Sjaloom Zorg-woonlocatie Smalstad XL. In oktober werd hij door een stadsgenoot mishandeld op straat. Een filmpje ervan kwam op de website Dumpert terecht. Groefsema ontdekte dat en verspreidde er een foto van via het Instagram en Twitteraccount van de Thoolse wijkagenten. Er kwamen maar liefst 45 tips binnen. Velen kenden de verdachte bij naam. De begeleider van de belaagde jongen meldde zich drie dagen na het incident bij de politie met meer informatie. Toen bleek er meer aan de hand te zijn. De aangehouden verdachte wordt inmiddels van meer verdacht dan mishandeling en moet voor de rechter verschijnen.

Mosterd na de maaltijd

Dat er bij dit incident een getuigenoproep van de politie nodig was, steekt de wijkagenten wel een beetje. ,,Omstanders hebben wel gefilmd, maar niemand heeft de tegenwoordigheid van geest gehad om de politie te bellen", zegt Groefsema. Hoewel er dankzij de tips iemand is aangehouden voelde het als mosterd na de maaltijd. Ze erkennen dat de sociale controle op Tholen zeer groot is, maar misschien wel te groot. ,,Er is helaas veel info die niet bij ons terechtkomt." Als ze het moeten vergelijken met andere gemeenten in de buurt, dan merken ze dat men daar toch wel eerder zaken meldt. ,,Ik ben wel eens nieuwsgierig waar dat aan ligt. Wij hebben namelijk geen flauw benul", zegt Kastelijn. ,,Is er angst, willen mensen vriendjes en buren beschermen of is er iets anders?"

Meer in de Eendrachtbode van 28 november. 

Meer berichten