Logo eendrachtbode.nl
Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool op hun plein.
Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool op hun plein.

Juliana van Stolbergschool in Sint-Maartensdijk groeit het sterkst

Het aantal kinderen dat een Thoolse basisschool bezoekt, is ten opzichte van een jaar geleden met vijftien afgenomen naar 2446. De helft van de scholen ging in leerlingenaantal achteruit. De Luyster in Sint Philipsland en De Rieburch in Sint-Maartensdijk hadden bij de jaarlijkse telling op 1 oktober veertien kinderen minder dan een jaar eerder. De Juliana van Stolbergschool in de smalstad had er juist elf méér.

Het zijn de uitersten in de lijst van twintig scholen. Van de basisscholieren gaat inmiddels 67 procent (1638 kinderen) naar het bijzonder en 33 procent (808 kinderen) naar het openbaar onderwijs. Twee jaar geleden was die verdeling nog 65,2 en 34,7 procent.

Dat de Juliana van Stolbergschool in Sint-Maartensdijk het meest is gegroeid (naar 115 leerlingen), daar zijn volgens intern begeleider Ivo Troost verschillende oorzaken voor. ,,De huizen zijn hier goedkoop en dat trekt nieuwe gezinnen aan. Daarnaast kiezen mensen bewust voor christelijk onderwijs. En de school staat goed bekend.'' Het heeft ertoe geleid dat de Juliana van Stolbergschool een grote groep 1 en 2 heeft; er zijn 36 kinderen van 4 of 5 jaar, tegen 22 een jaar geleden. De school maakt dankbaar gebruik van de voormalige kleuterschool Benjamin om de kleutergroepen te huisvesten. Troost: ,,Op de ochtenden dat de peuterspeelzaal er in zit, hebben we voor onze kleuters plek in de ruime hal van de school.''

Jong team in Smerdiek

Problemen met de personele bezetting heeft de school niet. ,,Afgelopen schooljaar is een collega vertrokken naar Het Kompas, en daarvoor hebben we een nieuwe leerkracht aangenomen. Ons team zit ook best goed in de jonge mensen'', aldus Troost.

De Kraal stijg met één leerling

Telt de school in Sint-Maartensdijk elf kinderen meer, de Eben-Haëzerschool in Tholen steeg met tien, de School met de Bijbel in Poortvliet met zeven, de R.K. Sint-Anthoniusschool in Oud-Vossemeer met vijf leerlingen en montessorischool De Kraal in Tholen met één leerling. De Regenboog in Tholen bleef op het zelfde aantal kinderen. Van de openbare scholen groeide De Casembrootschool in Sint-Annaland met tien, De Schalm in Stavenisse met vier, De Eevliet in Poortvliet met drie kinderen, en de Oosterscheldeschool in Scherpenisse met één kind.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 5 december. 

Meer berichten