Afbeelding

Erik Leemreijze leidt Zeeuwse klimaatadaptatie in goede banen

Je kunt volgens Erik Leemreijze al veel op en rondom je huis doen om jezelf te wapenen tegen klimaatverandering. De Setallander is projectleider klimaatadaptie bij de provincie Zeeland. Voor zijn werk is de discussie over de oorzaken van klimaatverandering niet zo relevant. ,,Stel dat het niet door mensen komt, moeten we huizen dan maar vol laten lopen met water?"

Als projectleider klimaatadaptie is hij de schakel tussen de provincie, andere overheden als gemeente, waterschap en organisaties als de GGD, Veiligheidsregio, Hogeschool Zeeland en inwoners van Zeeland. Hij begeleidt het proces waarin al die partijen samen bedenken hoe ze het hoofd koel houden en geen natte voeten krijgen.

,,Klimaatadaptie wordt wel eens verward met de energietransitie. Dat draait om de overstap naar duurzame energie. Denk aan het gebruik van restwarmte of elektrische auto's. Dat valt buiten mijn werk", vertelt Erik. ,,Met dat soort maatregelen beperk je CO2-uitstoot. Ik houd me meer bezig met de gevolgen van klimaatverandering en hoe we daar als Zeeland op in kunnen spelen. Er valt meer regen en het wordt warmer, dat is ongeacht of het nou wel of niet met de natuur te maken heeft. We zien het gewoon gebeuren." De Zeeuwse aanpak is erop gericht om Zeeland zo in te richten, dat iedereen voorbereid is op extreme regenval, langdurige droogte, een grotere kans op hittegolven en een toename van het overstromingsrisico.

Als voorbeeld noemt Erik de zeespiegelstijging. ,,Het gaat om een paar millimeter per jaar, maar de stijging gaat steeds sneller. We verwachten rond 2050 een kantelpunt. Dan komt het in een versnellingsfase en zullen de ijskappen sneller smelten. Volgens de inschattingen zitten we in 2100 op een verhoging van de zeespiegel tussen de een en twee en halve meter. Dat is veel." Op Tholen en Sint Philipsland betekent dat concreet dat de sluis naar het haventje bij Stavenisse vaker dicht zal moeten. Bij springtij komt de kade naar nu al blank te staan. Laat staan bij een zeespiegelstijging van minimaal een meter.

Lees er meer over in de Eendrachtbode van vrijdag 27 december.