Logo eendrachtbode.nl

Verloren filmspoelen teruggevonden

Tijdens de verhuizing van muziekvereniging Concordia werden, ergens onder in een doos, twee dozen met filmspoelen gevonden. ,,Zodra ik ze in handen kreeg, wist ik wat het was", vertelt Adrie Quist. ,,De film waar mijn vader in 1952 aan meewerkte."

Adrie is al 57 jaar betrokken bij Concordia, en ook zijn vader Jan was al actief bij deze Thoolse muziekvereniging. In juni 1952 trok Jan met een cameraman door Tholen om typische Thoolse zaken en mensen op de film te zetten. Het was een initiatief van Concordia, maar al snel bleek dat de film een stuk duurder werd dan verwacht. Daarom besloot Jan de film zelf te bekostigen. ,,Uit de verhalen van thuis heb ik begrepen dat de film toen 750 gulden heeft gekost", zegt Adrie. ,,Dat was een fiks bedrag in die tijd." De film werd gedraaid in Het Hof van Holland en bleef daarna bij de familie Quist thuis liggen. ,,Soms huurden mensen een projector bij meneer Cornelisse, die een fotozaak had in de Kerkstraat in Tholen en dan draaiden ze de film thuis."

Stekker eruit

In 1969 overleed Jan en de film werd toen aan Concordia geschonken. ,,Hij ging van voorzitter naar voorzitter", weet Adrie nog, die zelf voorzitter werd in 1987. Maar ergens ging de overdracht mis en belandden de filmspoelen in een doos. ,,Jarenlang wist niemand waar ze gebleven waren. Tot nu."

De vertoning van de film is op 22 januari om acht uur in 't Muzieklokaal aan de Zoekweg 1. De zaal is open vanaf half acht en de toegang is gratis.

Lees er meer over in de Eendrachtbode van 27 december.

Meer berichten