Logo eendrachtbode.nl

Onderzoek naar dorpsmolen die Flupland van gas kan helpen

De stichting Zeeuwse Publieke Belangen stelt 126.000 euro beschikbaar voor een onderzoek naar een hybride dorpsmolen waar bewoners van Sint Philipsland direct energie vandaan kunnen halen. In het beste geval zou heel het eiland van het gas af kunnen, zegt Leo de Oude van de initiatiefgroep.

Een groep Fluplanders heeft al langer de wens om een dorpsmolen te laten neerzetten. Die plannen leken spaak te lopen op het elektriciteitsnet. Door de vijf molens die al op het eiland staan en het nabijgelegen windpark Krammer zou er geen plek meer zijn voor een extra turbine.

'Sociale obstakels'

Uit het onderzoek moet blijken hoe de opgewekte elektriciteit kan worden omgezet in warmte of waterstof zodat een dure verzwaring van het elektriciteitsnet kan worden voorkomen. Dat is technisch mogelijk, maar het is nog de vraag welke optie voor Sint Philipsland het meest geschikt is, gelet op 'economische en sociale obstakels die overwonnen moeten worden', zo vertelt een woordvoerder van de stichting Zeeuwse Publieke Belangen.

Realiteit

,,Er moet gaan blijken of er een kans is. Het is erop of eronder", zegt Leo de Oude van de initiatiefgroep. ,,Waarschijnlijk is het onderzoek over een paar maanden afgerond. Dan moet blijken of een van opties realiteit kan worden." De Oude zegt dat er een kans bestaat dat inwoners van Sint Philipsland, Anna Jacobapolder en de omliggende polders dankzij de molen van het gas kunnen. ,,De leidingen zijn geschikt. Alleen de voorzieningen binnenshuis nog niet."

Meer berichten