Afbeelding
Foto: Jordy van den Bos aan de dijk bij Sint Philipsland.

Jordy van den Bos hoeft dankzij apparaatje niet meer naar dovenschool

In ‘Van wie bin jie d’r jin’ gaan we langs bij jonge Tholenaren en Sint Philipslanders die aan het begin van hun leven staan. Wat houdt ze bezig? Wat vinden ze belangrijk? Waar willen ze naar toe? 

Deze week: Jordy van den Bos (14) uit Sint Philipsland.

Van wie bin jie der jin?

Mijn moeder is Corina, zij is thuis en zorgt voor de kinderen. En mijn vader is Harry, die werkt bij vis- en vleeshandel G&B in Yerseke. Ik ben de oudste van negen kinderen, vijf broertjes en drie zusjes, en nummer tien wordt in mei geboren. Heel gezellig, zoveel kinderen, maar soms wel een beetje druk. Of ik vaak moet oppassen? Nee, gelukkig niet zo vaak. Soms ’s avonds, maar dan liggen ze al op bed. 

Waar zit je op school?

Op het Prins Maurits in Middelharnis, in het eerste jaar van de mavo. En hiervoor heb ik vijf jaar in Rotterdam op school gezeten. 

In Rotterdam? Hoezo dat?

Dat was een dovenschool. Ik ben doof geboren, maar nu heb ik een soort gehoorapparaatje, waardoor ik wel het een en ander kan horen. En ik kan liplezen, daardoor is het voor mij mogelijk gewoon een gesprek te voeren. 

En hoe reageren ze daar op school op?

Nou, eigenlijk heel normaal. In het begin is alles uitgelegd, dus ze weten precies hoe het zit. Er is niemand die daar vervelend over doet. Sinds kort heb ik een schrijftolk, dan krijg ik alles wat gezegd wordt op mijn tablet. Nu blijkt dat ik eigenlijk best veel gemist heb, die eerste tijd. Gelukkig gaat het nu beter. 

Wat doe je als je niet op school zit?

Ik loop vooral. Wandelen met de hond. Vorig jaar heb ik Boomer gekregen, dat is echt mijn hondje. En samen met mijn broer heb ik een bootje, waar we in de zomer vaak mee gaan varen. Hij vist graag, maar dat is niks voor mij. Te lang stilzitten. 

Wat is je droombaan?

Ik heb echt geen idee. De politie lijkt me wel leuk, maar dat is met mijn doofheid misschien niet mogelijk. Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind: iets met computers bijvoorbeeld, of met auto’s. Ik kan gewoon niet kiezen. 

Hoe is het om in Sint Philipsland te wonen?

Heel leuk. Het is hier lekker rustig, niet zo druk als in een grote stad. Toen ik nog in Rotterdam op school zat, merkte ik hoe het in zo’n stad is. Daar zou ik nooit willen wonen. Hier in Sint Philipsland heb ik alles wat ik nodig heb. 

Kent u iemand die u zou willen op geven voor deze serie? Neem dan contact op met de redactie via het emailadres redactie@eendrachtbode.nl