Logo eendrachtbode.nl
Foto:

Herberien Theunissen speelt het liefst een pittige dame

Herberien Theunissen woonde op drie verschillende plaatsen in de gemeente Tholen en heeft het nu prima naar haar zin in Poortvliet. Het werken in de horeca was lange tijd belangrijk in haar leven, maar nu kan ze het heel goed vinden met de kleuters van de Jenaplanschool in haar woonplaats. Haar belangrijkste hobby is al bijna haar hele leven toneelspelen.

Al op de basisschool deed Herberien heel graag mee met de musical en haar oudere zussen speelden allebei tijdens de jaarlijkse toneeluitvoeringen van de PJZ ( Plattelandsjongeren Zeeland). Het toneel werd haar als het ware met de paplepel ingegoten. Op vijftienjarige leeftijd had ze voor het eerst een kleine rol in voorstelling van de PJZ. Ze speelde toen de rol van Mien Klepper, die de echte dorpsroddeltante was. ,,Ik vond het van het begin af aan heel leuk en naarmate ik ouder werd, kreeg ik steeds grotere rollen toebedeeld.” Het liefst speelt ze een rol van een pittige dame, een soort kenau. ,,Het mooie van het toneelspel is dat je je een rol helemaal eigen maakt. Je leeft je helemaal in in iemand en je wordt er als het ware één geheel mee.” De taal of dialect maakt voor Herberien niet uit, want ze kan het zichzelf allemaal eigen maken.

Dochter

Vijftien jaar lang speelde ze zo jaarlijks mee met de PJZ. ,,Ik vind het geweldig dat mijn dochter Sarina nu ook meespeelt. Dit jaar zelfs bij twee verschillende toneelverenigingen.” PJZ is echt voor jongeren, dus later stapte Herberien over naar toneelverenging De Rederijkers. Korte tijd zelfs bij allebei, maar dat was toch een beetje te veel van het goede. Onlangs vierde de vereniging haar 150-jarig bestaan en toen werd ze gevraagd om nog één keer mee te doen. ,,Ik kon het niet laten. Ondanks mijn rugpijn heb ik toch weer meegespeeld. Het lukte nog best en we hebben op het jubileumfeest weer allerlei heerlijke herinneringen opgehaald.” Toen Herberien met haar man en twee kinderen naar Poortvliet verhuisde, ging ze bij Toneelvereniging Poortvliet spelen. Op dit moment lukt dat niet door haar rugklachten en verricht Herberien allerlei hand- en spandiensten. Ze is beslist nog niet los van het toneel, want dat is en blijft haar belangrijkste hobby.

Lees meer in de Eendrachtbode van 12 maart 2020.

Meer berichten