Afbeelding

Relatief veel Tholenaren besmet met coronavirus

Naar verhouding zijn er in de gemeente Tholen, afgaande op de officiële cijfers, veel mensen besmet met het coronavirus. Zelfs de meeste van Zeeland. Bijna dagelijks meldt de GGD nieuwe besmette personen op Tholen en Sint Philipsland. Het zijn er volgens officiële getallen inmiddels dertien. Gisteren kwamen er geen nieuwe gevallen bij. Een inwoner van Tholen-stad met het virus, is vorige week overleden.

Het hoogste aantal besmettingen is in Tholen-stad. Daar zijn inclusief de overleden vrouw zeven mensen besmet met het coronavirus. In Sint-Annaland telt de GGD er ook twee, in Sint Philipsland, Oud-Vossemeer, Sint-Maartensdijk en Poortvliet steeds één. Met 50 besmette personen op 100.000 inwoners valt Tholen op in de regio. Alleen Goerree-Overflakkee heeft er in de directe omgeving meer. 

’Zie om naar elkaar’

Deze rekenmethode, per 100.000 inwoners, is van het RIVM en is gebaseerd op het aantal gemelde besmettingen. Tholen heeft ongeveer 25.700 inwoners. Gelet op de peildatum van 25 maart en het aantal bekende besmettingen van dertien is ’omgerekend’ de 50,4 tamelijk accuraat. De overleden vrouw woonde in Ten Anker in Tholen en heeft niet alleen door toedoen van het coronavirus het leven gelaten. Burgemeester Ger van de Velde bracht het overlijden vrijdag naar buiten via de digitale communicatiekanalen van de gemeente. ,,Ik doe nogmaals de oproep aan alle inwoners om te zien naar elkaar en vooral onze kwetsbare inwoners niet uit het oog te verliezen. Volg de opgelegde maatregelen en adviezen op, wees alert op uw gezondheid. Niet alleen voor uzelf maar ook voor anderen.” Inmiddels zijn er vijf besmette mensen overleden in heel Zeeland. 

(huis)arts bepaalt

Op sociale media zijn er veel mensen die menen dat de cijfers een verkeerd beeld geven omdat er veel meer mensen besmet zijn. Sinds enige tijd worden alleen mensen in risicogroepen nog getest. Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Onder de groep kwetsbare mensen vallen: mensen van 70 jaar en ouder en mensen met onderliggend lijden. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Personen die niet getest worden, maar meer dan 38 graden koorts hebben en hoesten en benauwd zijn, moeten thuisblijven totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn.