Afbeelding
Foto: Helma Hoek

Op de Philipsdam zijn in 2019 zeventien reeën aangereden

Volgens de laatste tellingen zijn er 132 reeën op Tholen en Sint Philipsland, meldt Rudie Fontijne van Wildbeheereenheid Tholen Sint Philipsland. Vooral in deze tijd leveren zij nogal wat gevaar op in het verkeer. ,,Zeker de Philipsdam is een ’hotspot’ gebleken”,zegt Fontijne. ,,Daar zijn er vorig jaar zeventien reeën aangereden.”

Afschot

Faunabeheer Zeeland heeft het ideaal aantal reeën op Tholen en Sint Philipsland op 83 gesteld. ,,Bij de Oesterdam zie je bijvoorbeeld dat het aantal gedaald is door afschot”, zegt Fontijne. ,,Dat heeft daar dus zeker het doel bereikt. Ze brengen best wat schade aan in de sier- en fruitteelt, maar de ergste overlast is in het verkeer.” Het aantal van 132 is een minimum. ,,We noemen dat het minimum number alive, want niet alle dieren worden geteld.”

Vooral in april en mei zijn er veel verkeersongelukken met overstekende reeën. In deze maanden is er dan ook een duidelijke piek in het aantal ongevallen, maar ook eind juli, begin augustus, als het bronstijd is, zijn er weer meerdere ongevallen. In 2019 werden er 34 aanrijdingen met reeën. ,,En waarschijnlijk zijn dat er meer”, weet Fontijne.