Logo eendrachtbode.nl

Marit Stoutjesdijk wil misschien officier van justitie worden

In ‘Van wie bin jie d’r jin’ gaan we langs bij jonge Tholenaren en Sint Philipslanders die aan het begin van hun leven staan. Wat houdt ze bezig? Wat vinden ze belangrijk? Waar willen ze naar toe? Deze week Marit Stoutjesdijk (15) uit Sint- Maartensdijk. 

Van wie bin jie der jin?

Mijn moeder Mirjam is momenteel postbode. Je kan haar en mijn vader Corné kennen van comité Twee meter tien. Dat stond voor behoud van zwembad Haestinge. Ook organiseerde mijn moeder wat jaren griezeltochten en vossenjachten in het dorp. Ik heb nog een oudere broer en zus. 

Vind je het erg dat je niet naar school kan?

Jawel, maar eigenlijk heeft dat thuisonderwijs wel iets goed gebracht. Ik liep wat achter, maar heb alles in kunnen halen. Ik sta er nu heel goed voor. Ik zit in havo 4 op het Roncalli in Bergen op Zoom. 

Wat is je droombaan?

Het wordt in elk geval een rechtenstudie in Rotterdam. Dan ga ik eerst hbo doen, mijn propedeuse halen en daarna naar de universiteit. Ik twijfel nog tussen advocaat of officier van justitie. Als advocaat help je mensen die iets gedaan hebben en als officier van justitie zorg je ervoor dat verantwoordelijken worden opgepakt en zorgt dat ze berecht kunnen worden. 

Je hoort niet vaak dat een tiener officier van justitie wil worden. 

Ik las erover toen ik zag wat je met een rechtenstudie allemaal kan worden. Ik dacht dat het misschien nog leuker zou zijn dan advocaat. Je zou dan wel eens iemand kunnen moeten helpen die een moord heeft gepleegd. Als officier van justitie sta je nog aan de goede kant. Ik twijfel er nog over. 

Wat voor hobby’s heb je?

Lezen, tekenen en schilderen. Ik houd van abstracte kunst. Op school volg ik ook het vak kunst en beeldende vorming. Daar zijn we nu bezig om een eigen schilderij of beeld te maken. Het thema is grenzen. Ik denk dan aan mijn eigen grenzen. Ik heb jaren veel gejudood, maar door een blessure kan ik al vier jaar niet meer sporten. Er kan niks aan gedaan worden. Als ik een rondje ga lopen, dan heb ik er al last van. 

Wat lees je graag?

Eigenlijk van alles. Veel van mijn boeken zijn in het Engels. Momenteel ben ik bezig in een boek dat erom draait dat je je niet te veel moet aantrekken van wat anderen van je denken. Het andere gaat over twee jongens die verliefd worden. 

Wat is je favoriete plekje op het eiland?

Dat is de zeedijk. Ik mis hier eigenlijk niks. Tegelijk heb ik wel het gevoel dat we wel eens afgesloten zijn. Ik denk niet dat ik hier altijd wil blijven wonen. 

Kent u iemand die u zou willen op geven voor deze serie? Neem dan contact op met de redactie via het emailadres redactie@eendrachtbode. nl

Meer berichten