Logo eendrachtbode.nl
Foto: Bastiaan van Westeinde uit Arnemuiden heeft in het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw zijn handen vol om zijn internationaal georiënteerde Milou naar Zeeland te krijgen.

’Zeeland heeft teveel het imago van een vakantieoord’

Het behoud van hoger opgeleiden en hen te voorzien van werkgelegenheid is een van de uitdagingen voor Tholen en andere Zeeuwse gemeenten. Dat staat in de jaarlijkse voorjaarsnota van de provincie. Ze wil er een marketingteam voor opzetten. Zoiets is er op Tholen al langer met de stichting Tholen Beter Bekend. ,,Er zijn legio banen voor hbo’ers”, zegt wethouder Frank Hommel.

De gang van zaken rondom de mariniers kazerne die niet naar Vlissingen kwam, illustreert het beeld van Zeeland. Mariniers en hun families hadden geen zin om naar Zeeland te komen, zo was het argument van defensie. Daarbij werd het gebrek aan carrièrekansen van de echtgenoten in de provincie genoemd. En nu gooit Milou van de Arnemuidense boer Bastiaan weer roet in het eten. In het veel bekeken televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw toont ze haar weerzin om in Zeeland te gaan wonen.

Bijscholen

Zeeland heeft volgens het provinciebestuur teveel het imago van een vakantieoord. ,,Maar geen plek om te wonen. Het vergt een lange adem om dat beeld bij te stellen. Dat is niet alleen op te lossen met het opleiden van jongeren, bijscholen van mensen die nu geen werk hebben en mensen van werk naar werk te leiden”, zeggen gedeputeerde staten. Daar zijn mensen van andere oorden voor nodig. Dat zien GS als een grote uitdaging. ,,Want mensen hebben behalve werk ook vaak partners (met werk), kinderen, familie en andere (sociale)bindingen met een regio waar ze wonen.” De provincie wil daar in 2021 één organisatie voor gaan optuigen. 

Aantrekkelijk 

Het moet een ’krachtige marketingorganisatie ’worden, vergelijkbaar met de stichting Tholen Beter Bekend. Die stichting is in 2016 na een wens van de lokale politiek opgetuigd. ,,We zijn er al een paar jaar intensief mee bezig” zegt wethouder Frank Hommel. Hij is bestuurslid van de stichting die wil laten zien hoe aantrekkelijk Tholen is. ,,Bijvoorbeeld door uit te lichten dat er wel vacatures voor hoger opgeleiden zijn, maar ook wat voor evenementen er zijn, al kunnen we door de coronacrisis dit jaar weinig evenementen laten zien.”

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 14 mei. Neem een abonnement of haal een exemplaar bij de losse verkoopadressen.

Meer berichten