Logo eendrachtbode.nl

Zeehonden in problemen worden niet meer altijd geholpen

Het gaat goed met de zeehondenpopulatie, ook in de Oosterschelde. Als de dieren in problemen zijn gekomen, worden ze niet zonder meer meteen geholpen of opgevangen. Zo krijgt de natuur meer ruimte. Dat staat in het Zeehondenakkoord.

Zeehondenopvang A Seal in Stellendam juicht het akkoord toe. ,,Eigenlijk verandert er niet zoveel, want we werken al een hele tijd volgens de geest van het akkoord”, zegt persvoorlichter Marlies de Kraauw. ,,We zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van dit akkoord en zijn heel blij dat alle partijen zo eensgezind zijn.” Stellendam is de aangewezen opvang voor Zeeuwse zeehonden.

Minister Carola Schouten heeft in 2018 al gezegd dat zeehonden in principe alleen geholpen worden als ze door menselijk handelen gewond raken. 

Als er een melding komt van een zieke of verweesde zeehond zullen getrainde zeehondenwachters het dier eerst observeren, meestal 24 uur. Vervolgens besluiten zeehondencentra of het dier wordt opgevangen. Zo krijgen moederzeehonden langer de kans om verloren pups terug te vinden en is er meer tijd voor zieke dieren om in hun natuurlijke omgeving te herstellen.

Meer berichten