Logo eendrachtbode.nl

De kas van Franken in Scherpenisse gaat onder de sloophamer

Het is een bekend beeld: de kassen van Piet en Anja Franken langs de N286 in Scherpenisse. Maar niet voor lang meer, want binnenkort worden de kassen gesloopt. ,,Al dat onderhoud”, verzucht Piet. ,,Ik ben nu een jaar met pensioen, ik wil weleens aan iets anders toekomen.”

Wat hij liefkozend ‘zijn hobbykas’ noemt, slurpte al zijn vrije tijd op. ,,Maar ik deed het met liefde. Tuinder zijn, dat zit gewoon in mijn bloed. Kweken moet je niet 100 procent doen, maar 200 procent.” 

Andijvie en spinazie

In de eerste jaren kweekten de broers Franken vooral sla, tomaten en komkommers. Later uitsluitend tomaten. ,,Maar toen ik het alleen deed, was dat teveel werk. Als tomaten rijp zijn, moeten ze er meteen af, dat kan eigenlijk geen dag wachten. Op een gegeven moment werden mijn tomaten afgekeurd op de veiling in Rotterdam. Moest ik er naar toe om ze te ‘overzoeken’. Toen was ik het helemaal beu en ben ik overgestapt op bloemen en groenten als andijvie en spinazie. Dat is iets minder arbeidsintensief.” Hij had nog nooit eerder zaad gekweekt, maar tuindersbloed verloochent zich niet. ,,Zelfs uit China en Denemarken kwamen ze kijken hoe mooi het er hier bijstond. En bijna niemand weet hoe prachtig selderij en andijvieplanten bloeien.”

Meer berichten