Logo eendrachtbode.nl

Jens Mostert gaat vijf weken naar vluchtelingenkamp in Lesbos

Met zijn vwo-diploma op zak was Jens Mostert (18) uit Oud- Vossemeer op zoek naar iets gaafs voor in zijn zomervakantie. Hij kwam terecht op de website van Christian Refugee Relief en vertrekt op 20 juli voor vijf weken naar een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. ,,Ik wil graag mensen helpen.”

Hij kijkt er naar uit: ,,Het is natuurlijk lastig om alle ellende daar te zien, leeftijdsgenoten die geen enkel toekomstperspectief hebben. Kamp Moria, waar ik naar toe ga, is geschikt voor 3100 vluchtelingen. Er zitten er twintigduizend, kun je nagaan. Maar het is ook heel gaaf om het verschil te kunnen maken.”

Delft

In Moria zit ongeveer 80 procent Afghaanse vluchtelingen, 10 procent Syrische en 10 procent overige nationaliteiten. Jens wil er vijf weken blijven. ,,Langer kan ik niet, want al snel daarna moet ik aan mijn studie beginnen. Ik moet nog een kamer zoeken in Delft. En ik hoor van iedereen die al eens in zo’n vluchtelingenkamp geweest is, dat je wel even nodig hebt om hier weer te aarden. Als je zoveel armoede en verdriet hebt gezien, is het lastig je weer bezig te houden met studie en wat je ’s ochtends aantrekt.” 

Mensen helpen

Jens gaat na de zomer werktuigbouwkunde studeren in Delft. ,,Eigenlijk heb ik nog geen idee wat ik wil met m’n leven. Maar ik zou het wel fijn vinden als ik met mijn studie mensen kon helpen.”

Meer berichten