Afbeelding
Foto: Monique en haar dochter voor het atelier in Tholen

Monique van den Hout opent galerie op de Markt in Tholen

Kunstenares Monique van den Hout woont al tien jaar in Tholen. Al die tijd had ze een atelier in Bergen op Zoom, maar enkele maanden geleden kreeg ze de kans om het pand aan de Markt 1 in Tholen te huren, slechts een paar honderd meter van haar huis. ,,Dat was zo’n mooie kans, die heb ik meteen aangegrepen.”

Monique maakt illustraties voor boeken, tekenwerk voor bedrijven of organisaties en vrij werk. ,,Mijn atelier in Bergen op Zoom was jarenlang prima. Mijn kinderen zaten daar op school, dus konden ze regelmatig meerijden. Maar toen dit pand in Tholen op mijn pad kwam, moest ik die kans grijpen. Ik woon hier om de hoek, dit is ideaal voor mij.”

Volmaakt gelukkig

Monique is geboren in Breda en opgegroeid in Dongen. Na een scheiding kwam ze op camping De Pluimpot terecht. ,,Ik was nog nooit op Tholen geweest. Maar ik vond het geweldig: de Oosterschelde vond ik zo mooi, en al die ruimte hier. Ik was er volmaakt gelukkig.” Toen ze zag dat er een huisje in de Visstraat in Tholen te koop stond, hoefde ze niet lang na te denken. ,,Binnen drie dagen had ik het gekocht. Het is een vissershuisje uit 1692, heel warm en knus. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Authentiek 

Ze had al een tijd contact met de eigenaar van het pand op de Markt, om er exposities te houden. ,,Maar ik merkte dat ik, steeds als ik er langsliep, dacht: als ik hier toch eens kon werken. Dus heb ik hem gebeld en het voorgesteld, en hij zei gewoon ‘ja’.” Dat was half mei en per 1 juni trok Monique erin. De ruimte op de hoek gebruikt ze als galerie, in het woonhuis werkt ze. ,,De bovenverdieping is ook voor mij. Daar heb ik een dakterras, een grote houten zolder en een kamer met een bedstee. Een fantastische ruimte, al kom ik er bijna niet.” De verhuurder gaat de binnenkant nog opknappen. ,,Maar ik heb geen haast”, zegt Monique. ,,Het bevalt me prima zo. De muren, de vloer, het is allemaal heel authentiek. Ik laat het in een rustig tempo en organisch ontstaan.” Ze geniet ook van haar uitzicht op de Markt. ,,In Bergen op Zoom zat ik op een bovenverdieping, het is heerlijk om hier de levendigheid van Tholen te kunnen zien.”

Lees meer in de Eendrachtbode van 20 augustus.