Logo eendrachtbode.nl
Foto: De Polder heeft altijd nog een plekje in Sjaans hart, al woont ze erg naar haar zin in Poortvliet.

Sjaan Kaashoek voelt zich helemaal thuis in Poortvliet

Sjaan Kaashoek-Voshol woont nu heel graag op Poortvliet en daarvoor ook in Sint-Philipsland. Maar het grootste deel van haar leven vond plaats in Anna Jacobapolder en de ‘Polder’ heeft nog steeds een plekje in haar hart. Ze komt er nog elke week en net als haar oudste broer wil ze daar straks ook begraven worden.

De Polder speelde de hoofdrol in de kinder- en jeugdjaren van Sjaan. Ze is er geboren en getogen en keerde er ook een keer naar terug uit een soort heimwee. ,,Nadat ik trouwde met Adri Kaashoek woonden we eerst vijf jaar in Sint Philipsland, maar ik wilde heel graag weer terug naar de Polder. In 1982 lukte dat gelukkig.”

Op negentien februari 1956 zag Sjaan het levenslicht in de Noordweg, in een arbeiderswoning bij de boerderij van Jan Klompe. Sjaan was het vijfde kind en na haar zouden er nog vijf kinderen geboren worden. De verhuizing naar de vrijgekomen, grote pastorie aan de Langeweg kwam dan ook heel goed uit. Op de twee grote bovenverdiepingen kon iedereen een slaapplaats vinden. Iedere dag kwam de kleine Annelies Wisse bij hen spelen. ,,Ze was het enig kind van de buren en vond het heerlijk bij ons in dat grote gezin.”

In het hooi

Sjaan vond het altijd heel gezellig met zovelen thuis en ging vooral om met de zussen Marian en Nel. Ze kon altijd heerlijk spelen in het hooi en in de tarwe en natuurlijk op straat om te rolschaatsen, touwtje te springen en met een bal te spelen. Ze ging naar de enige kleuterschool in de Polder, bij de beide juffen de Ronde. Op de School met de Bijbel kreeg ze les van juf Wolff, meester Droogers en meester Pronk. Vooral de prachtige geschiedenisverhalen van meester Droogers herinnert ze zich nog heel goed. 

Lees meer in de Eendrachtbode van 22 oktober 2020.

Meer berichten