Afbeelding

9800 Tholenaren hebben nog geen keuze over donororganen gemaakt

Een kleine meerderheid van de Tholenaren wil geen donoren afgeven na overlijden. Dat geldt althans voor de personen die al een keuze voor het donorregister hebben gemaakt. 9800 Tholenaren hebben dat nog niet gedaan. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal inwoners. Zij krijgen binnenkort een brief met de vraag om snel een keuze te maken. 

Tot 1 oktober 2020 vulde 51,9% van de Tholenaren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 39,7% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 49,1% wil geen orgaandonor worden en 11,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 9.800 Tholenaren om te vragen de keuze snel te maken. 

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. 

 Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Bibliotheken kunnen mensen aan meer informatie helpen, ook in andere talen. 

Meer in de Eendrachtbode van 12 november.