Afbeelding

IC-verpleegkundige Anjolien blikt terug op het coronajaar

,,2020 was zeker een bijzonder jaar.” Anjolien Koopman uit Sint-Annaland is IC-verpleegkundige in het Bravisziekenhuis in Bergen op Zoom en maakte het coronavirus van dichtbij mee.

Momenteel is het alle hens aan dek in de Bravisziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal. In december zijn veel mensen besmet geraakt met het coronavirus. In Bergen op Zoom was vorige week de maximale capaciteit eigenlijk bereikt. Vorige week lagen er twaalf ‘covids’ in het ziekenhuis. Ze liggen samen op een aparte afdeling waar je alleen helemaal ingepakt binnenkomt. 

Geen agenda

Het ’opschalen’ was geen enkel probleem. ,,Niemand kan ergens heen.” Anjolien heeft zeker in de eerste golf gemerkt dat de bereidheid bij het ziekenhuispersoneel om extra te werken groot was. Die wil is niet verdwenen, maar er is wel meer uitval omdat mensen thuis moeten blijven vanwege een (mogelijke) coronabesmetting. Een teken dat het virus verder om zich heen slaat. ,,Ik doe graag de nachtdiensten. Dan kun je zaken wat meer zelf arrangeren. Overdag zijn er meer mensen om te helpen. Het is anders, rustiger is niet het beste woord. De IC heeft geen agenda.”