Logo eendrachtbode.nl
Foto: Een impressie van hoe het kasteel van Sint-Maartensdijk er vroeger uit moet hebben gezien.

Resten kasteel Smerdiek proefkonijn voor innovatieve lasertechniek

De restanten van het kasteel van Sint-Maartensdijk zijn binnenkort proefkonijn voor een innovatie lasertechniek om restanten uit vervlogen tijden in beeld te brengen. Als de test slaagt, kunnen overheden en bedrijven in de toekomst veel geld besparen. Deze zogeheten Lidartechniek is nog niet eerder in Nederland gebruikt om de overblijfselen van een burcht te laten zien.

De drones stijgen voorlopig niet op vanwege het winterse weer, maar zodra ze dat wel doen, brengen camera’s met behulp van duizenden kleine laserstralen het reliëf van het kasteel letterlijk in kaart. Archeologen van de Antea Group hebben Sint-Maartensdijk uitgekozen als testlocatie omdat ze eigenlijk al weten wat er in de grond zit, is het een goede test om te zien of de Lidar zijn werk doet. 

Opgravingen

,,Er zijn opgravingen gedaan in de jaren zestig, maar inmiddels zijn de restanten weer bedekt”, vertelt archeoloog Hans Koopmanschap van Antea. ,,Overheden en bedrijven kunnen veel kosten voorkomen als ze in de toekomst geen opgravingen meer hoeven te doen. We gaan zien of we daar voortaan Lidar voor kunnen gebruiken.” Er wordt door Timek uit Tholen al langer gewerkt aan een plan om het voormalige kasteelterrein van vijf hectare te ontwikkelen.

Lees meer in de Eendrachtbode van 11 februari 2021.

Meer berichten