Logo eendrachtbode.nl
Foto: Plonie vierde haar 65e verjaardag en dat ze 40 jaar werkt als kraamverzorgende.

Plonie Geuze uit Poortvliet 40 jaar in de kraamzorg

De meeste mensen zijn al blij met één leuke baan, maar Plonie Geuze uit Poortvliet heeft er maar liefst twee: kraamverzorgende en postbezorger. ,,’s Morgens kan ik lekker met baby’s tuttelen en ’s middags ga ik op pad met de post. Fijn buiten, een beetje onthaasten. Het is allebei hartstikke leuk.”

Vorige week dinsdag vierde Plonie haar 65e verjaardag én dat ze veertig jaar in dienst is bij Dé Provinciale Kraamzorg – Lunavi Kraamzorg. En eigenlijk werkt ze er zelfs al 46 jaar, alleen is ze, bij de geboorte van haar kinderen en de opvang van een pleegkind, er een paar keer even tussenuit geweest.

Als Plonie over de kraamzorg begint te vertellen, komt al snel de ene na de andere anekdote naar boven. Over die keer dat ze naar het jonge stel moest, dat in een bouwkeet bij de Philipsdam (toen nog in aanbouw) woonde. Waar de wasmachine en het campingtoilet bevroren. ,,Moesten we met warm water spoelen om alles weer aan de gang te krijgen. Die mensen hadden niks, dus ging ik overal om kleertjes vragen. Die had ik zo bij elkaar, want zo is Flupland. Daar helpen ze elkaar.” Of die keer dat ze bij een gezin kraamde, dat zulke prachtige grote planten had. ,,Wietplanten bleek later. Wist ik veel…”

Boerenfamilie

Na haar stage werkte ze vooral op eiland Tholen en Sint Philipsland, waar ze toen zelf woonde. Eerst fulltime, later, toen ze getrouwd was, als oproepkracht. Omdat ze opgegroeid is op een boerderij, plaatste het kraamcentrum haar graag bij boerenfamilies. ,,Ik weet hoe het daar werkt. In de zomer is het heel druk op zo’n boerderij, dan ligt zo’n moeder te stuiteren op bed. Dan kwam ik binnen en zei ik: zeg het maar, wanneer moeten de mannen koffie, en wanneer brood. Meteen aan de slag. Dat vonden de gezinnen prettig.” 

Lees meer over Plonie in de Eendrachtbode van 25 februari.

Meer berichten