Logo eendrachtbode.nl
Foto: Jesse Billy en zijn zus Mirjam Verbruggen beschouwen Jaap en Carin als hun echte ouders.

Thoolse Jesse Billy en Mirjam Verbruggen vinden adoptiestop niet nodig

Nederlanders kunnen voorlopig geen kinderen uit het buitenland meer adopteren. Volgens een rapport zijn er teveel misstanden, de regering heeft interlandelijke adoptie daarom stopgezet. Mirjam en Jesse Billy Verbruggen zijn geboren in Sri Lanka en Haïti, maar groeiden op in Tholen. Zij vinden het een nogal rigoureuze maatregel. ,,Adoptie biedt zoveel kinderen een kans op een betere toekomst.” 

De 34-jarige Mirjam is de oudste dochter van Jaap en Carin Verbruggen uit Tholen. Ze is geboren in Sri Lanka met de naam Kanchana, binnen zes weken kwam ze naar Nederland via stichting Flash. ,,Ik ken mijn biologische moeder, maar ik heb geen gevoelens bij haar. Er was armoede en ze kon niet voor me zorgen.” Mirjam gaat graag naar Sri Lanka. ,,Het is een prachtig vakantieland. Als je daar het vliegtuig uitstapt, voelt het als thuiskomen, maar dat heeft mijn man net zo goed.”

Stopgezet

Onlangs verscheen een rapport van de commissie Joustra dat aanleiding was voor de regering om adopties uit het buitenland stop te zetten. Er zijn in de afgelopen jaren teveel dingen misgegaan, met voorbeelden van moeders wiens kind werd afgenomen of adoptie met vervalste documenten. Volgens de onderzoekers viel de Nederlandse overheid ook zaken te verwijten. Mirjam weet dat er bij stichting Flash ook dingen verkeerd zijn gegaan. ,,Er is zelfs ooit nog een hele uitzending van Zembla aan gewijd. Wij staan er in elk geval anders in. Er zijn ouders die al jaren op de lijst staan voor een kindje. Voor hen vind ik het heel erg. Ik denk persoonlijk dat ze beter de grenzen kunnen sluiten voor landen waar misstanden zijn. Het rapport zet adoptie in een kwaad daglicht, maar het biedt zoveel kinderen een kans op een betere toekomst. Ik heb veel vrienden die geadopteerd zijn en die hebben er allemaal geen problemen mee.” 

Lees meer in de Eendrachtbode van 25 februari 2021.

Meer berichten