Logo eendrachtbode.nl
Foto: Sint-Maartensdijk maakt zich zorgen om zwembad.

‘We vrezen dat van uitstel weleens afstel zou kunnen komen’

Zwaar teleurgesteld. Verslagen. Falen van het ambtenarenapparaat. Zuur. Onzorgvuldig. Sint-Maartensdijkkomt woorden tekort om de emoties rondom de renovatie van het zwembad Haestinge te beschrijven. De gemeente is echter duidelijk over komende zomer: het zwembad gaat niet open.

De renovatie van het zwembad loopteen jaar vertraging op door het vermoeden dat er een kerkuil en vleermuizen in de bomen op het terrein leven. Twee weken geleden heeft een ecoloog ter voorbereiding op de sloopwerkzaamheden een onderzoek uitgevoerd in de gebouwen van het zwembad. ,,Dit was voor ons een totale verrassing”, zegt Marc Bout, voorzitter van SV Smerdiek, namens de voetbalvereniging, Naks (namens korfbalvereniging Emergo) en tennisvereniging Jacoba van Beieren. Ook Hilbert Brinkman van Ondernemersvereniging Smalstad had dit niet meer aan zien komen. ,,Er staat in het rapport wel een regeltje dat dit getoetst moet worden, maar we gingen er vanuit dat dit allang gebeurd was. Het besluit tot het slopen van de oude Haestinge is tenslotte al vijf jaar geleden genomen.” Heel teleurstellend, noemt hij het. ,,Eerst krijgen we een memo te verwerken dat de bouwkundige staat van het zwembad gecontroleerd moet worden en het zwembad deze zomer dicht moet. En net als we dat verwerkt hebben, krijgen we als klap op de vuurpijl deze melding.” 

Sportlaan onveilig

,,De gemeente had haar huiswerk betermoeten doen”, vindt ook Bout. Vanuit de sportverenigingen was al een brief gestuurd naar de commissie bestuurszaken, waarin zij hun visie delen. Met name de verkeerssituatie baart hen zorgen. ,,We hebben heel veel jonge leden”, stelt Bout. ,,Er wordt hard gereden op de Sportlaan en dat wordt in het nieuwe plan alleen nog maar erger.” Bout laat zelfs het woord ‘complot’ vallen. ,,Ik ben geen complotdenker, maar je zou toch gewoon gaan twijfelen. Straks blijken de kosten voorrenovatie te hoog en wordt het alsnog gesloten. Van uitstel komt afstel.”

Dat is vooral de angst die in het dorp leeft, bevestigt Ron van de Graaf van de Dorpstafel. ,,We zijn nu al tien jaar bezig met het behoud van het zwembad en waren dolgelukkig dat we nu eindelijk zover waren. En dan krijg je dit. Daar krijgen mensen het benauwd van en dat kan ik me voorstellen.” Op de vraag of van uitstel inderdaad afstel zou kunnen komen, antwoordt  Marjolein Teeuw, woordvoerder van de gemeente: ,,Daar gaat de gemeenteraad over, maar er zijn nu geen signalen bekend die hierop wijzen.”

Lees er meer over in de Eendrachtbode van 4 maart 2021.

Meer berichten